nieuws

Gemeenten willen online toezichtclub

bouwbreed Premium

De gemeenten Dronten, Urk en Noordoostpolder zijn tegen het plan van het kabinet om milieuambtenaren per regio samen te voegen. Zij zien meer in een virtuele toezichtorganisatie. Detoezichthouder die binding heeft met het plaatselijke bedrijfsleven, bestaat vanaf 1 januari 2012 niet meer. Staatssecretaris Atsma tuigt momenteel namelijk regionale uitvoeringsdiensten (RUD) op. Alle toezichthouders en vergunningverleners […]

De gemeenten Dronten, Urk en Noordoostpolder zijn tegen het plan van het kabinet om milieuambtenaren per regio samen te voegen. Zij zien meer in een virtuele toezichtorganisatie.

Detoezichthouder die binding heeft met het plaatselijke bedrijfsleven, bestaat vanaf 1 januari 2012 niet meer. Staatssecretaris Atsma tuigt momenteel namelijk regionale uitvoeringsdiensten (RUD) op. Alle toezichthouders en vergunningverleners uit de regio komen dan bij elkaar te zitten in één gebouw. In Flevoland moet de stamplaats in Almere komen. “Niet echt handig”, vindt Fred Brouwer, manager Publiekszaken bij de gemeente Urk. “Het zadelt gemeenten op met dubbele overheadkosten. Bovendien: een brandweer kun je ook niet van 50 kilometer laten komen. Dat duurt veel te lang”, redeneert hij. “Voor een instorting, geldt hetzelfde.”

Het idee om samen te werken met andere gemeenten, juicht Brouwer wel toe. “In Urk is de toezichtorganisatie met acht man zo groot als een postzegel. Regels en procedures veranderen zo snel. Dat is voor een kleine organisatie amper bij te houden.”

Met de gemeente Noordoostpolder en Dronten bedacht Urk een ander plan. Iedere gemeente behoudt daarin zijn eigen opzichters en deskundigheid. Overleg over ingewikkelde zaken vindt dan plaats via internet. Eén keer in de twee weken komen de ambtenaren fysiek bij elkaar. Brouwer spreekt van een virtuele netwerkorganisatie: “Online samenwerken heeft verschillende voordelen. Het is goedkoper en we kunnen deze manier van werken ook toepassen op de werkzaamheden van de afdelingen bouw- en woningtoezicht. Heeft Urk een constructeur nodig; dan ‘huren’ we die in bij Almere.”

Oud-minister

De drie gemeenten legden hun plan voor een virtuele omgevingsdienst drie weken geleden voor aan Sybilla Dekker. De oud-minister trekt namens het Rijk de kar voor dit landelijke project. Brouwer: “Het heeft niet mijn voorkeur, maar volgens de wet kan het”, zei ze.

De drie initiatiefnemers in Flevoland moeten de drie andere gemeenten in de provincie Almere, Lelystad en Zeewolde nog overtuigen van hun gelijk. “Of dat ons gaat lukken? Er is nog een hoop missiewerk nodig”, weet Brouwer.

Volgens de manager van de gemeente Urk is er ook elders interesse voor het plan van de drie gemeenten. “In Groningen en Overijssel bewandelen ze een soortgelijk pad.”

Reageer op dit artikel