nieuws

Doorwin sluit elementenhal Limburg Kozijnen

bouwbreed

Doorwin-dochter Limburg Kozijnen gaat zijn elementenhal in Sittard sluiten. Bij de fabriek, waar zowel kozijnen als complete woningdelen worden gefabriceerd, werken 25 mensen.

De onderhandelingen voor een sociaal plan zijn volgens vakbonden CNV Vakmensen en FNV Meubel en Hout vastgelopen. De bonden denken dat de directie van Doorwin de sluiting al in het voorjaar van 2010 in de planning had. “Maar door het nu pas te effectueren hoopt de directie het sociaal plan te omzeilen”, aldus bestuurder René Jongen.

“Het is een slinks plan”, zegt Henk Panhuizen van FNV. “De directie heeft gewacht tot het bestaande sociaal plan per 1 januari 2011 afliep. Sinds oktober 2010 is er geen acquisitie meer gevoerd. Dit alles met doel om ermee te stoppen zodra ze goedkoop en snel van hun werknemers af konden komen.”

Volgens topman John Rietveld van Doorwin ligt het anders. “De vakbonden halen twee reorganisaties door elkaar. Het sociaal plan dat afloopt hoort bij de sluiting van Limburg Kozijnen in 2009.” Hierbij werd voor 120 personeelsleden ontslag aangevraagd. “Dat was een andere bv. Het was ook in Limburg gevestigd en had bijna dezelfde naam, maar daar houdt de overeenkomst op. We hebben destijds wel gezegd dat de elementenfabriek wellicht ook gesloten zou gaan worden. Zolang er nog werk was, zagen wij echter geen reden om tot sluiting over te gaan.”

Het concern heeft een roerige tijd achter de rug. In 2008 sloot Doorwin twee productielocaties van De Kock van Gelder en Bruchem Deuren. Dat ging ten koste van tientallen arbeidsplaatsen. Een jaar later verdwenen in totaal 110 arbeidsplaatsen bij Limburg Kozijnen. In 2010 schrapte het concern nog eens 196 arbeidsplaatsen, waarvan 130 bij dochterbedrijf De Vries Kozijnen in Gorredijk. Binnen de deurendivisie werd de productie van Norhtgo verplaatst van Katwijk aan Zee naar een zusterbedrijf in Groesbeek. “De markt is moeilijk in onze tak van sport, de nieuwbouw”, zegt Rietveld. “De volumes van houten kozijnen lopen terug en de prijzen staan onder druk.” Volgens de directeur is het ergste nu echter achter de rug. “Voor ons voorlopig geen reorganisaties meer. We zien de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.”

Reageer op dit artikel