nieuws

Corporaties lenen ongekend veel geld voor bouwprojecten

bouwbreed

Woningcorporaties hebben vorig jaar voor een “ongekend hoog bedrag” van ruim 4 miljard euro financiering gevraagd bij de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten).

De miljarden euro’s aan langlopende leningen zijn bedoeld voor de financiering van toekomstige bouwprojecten, zegt een woordvoerder. Het bedrag dat BNG vorig jaar in de vorm van langlopende kredieten uitleende aan haar klanten groeide vorig jaar met 89 procent naar totaal 16 miljard euro. Woningcorporaties zijn veruit de grootste kredietafnemers van de BNG. “Waarschijnlijk is er sprake van een anticipatiegolf”, zegt een woordvoerder van de bank. “Leningen worden naar voren gehaald, die anders dit jaar of volgend jaar afgesloten zouden worden.” De corporaties profiteerden volgens hem van de historisch lage rentestanden en de voorzichtig dalende risico-opslagen. Ook de onzekerheid rondom de toekomstige borgingsmogelijkheden voor woningcorporaties brachten corporaties ertoe het zekere voor het onzekere te nemen en veel geld alvast met borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) bij het BNG te lenen.

Nieuwe regels

De woningcorporaties hebben sinds 1 januari van dit jaar te maken met nieuwe Europese regels. Zo mogen duurdere huurwoningen en koopwoningen niet meer geborgd worden door het WSW (Waarborgfonds Sociale Woningbouw). Tot 1 januari was dat wel mogelijk als de woningen onderdeel waren van een project met sociale huurwoningen.

Reageer op dit artikel