nieuws

Bonden: voorstellen mortel-cao van tafel

bouwbreed Premium

Werkgeversorganisatie VOBN moet met nieuwe voorstellen voor de mortel-cao komen. Dat zeggen vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen. De “loonverslechtering” moet van tafel, vinden zij. Het grootste knelpunt tussen de bonden en de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) is de discussie over de arbeidsomstandigheden. De vakbonden betichten de werkgevers ervan dat zij […]

Werkgeversorganisatie VOBN moet met nieuwe voorstellen voor de mortel-cao komen. Dat zeggen vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen. De “loonverslechtering” moet van tafel, vinden zij.

Het grootste knelpunt tussen de bonden en de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) is de discussie over de arbeidsomstandigheden. De vakbonden betichten de werkgevers ervan dat zij deze zien als een post om op te bezuinigen. “Door te besparen op loonkosten kunnen zij de prijs voor een kuub mortel verlagen.”

Stichting

Dat is de omgekeerde wereld, volgens bonden. “Bedrijven moeten elkaar onderling aanspreken als slechteriken goeierikken op een oneerlijke manier beconcurreren. Daar heeft de sector meer profijt van dan eerlijk verdiend geld weghalen bij werknemers en daarmee klanten korting geven.” FNV Bouw wil dat er een stichting komt die toeziet op eerlijke concurrentie.

De onderhandelingen over de mortel-cao werden begin deze maand opgeschort. VOBN stelde in eerste instantie een loonsverlaging van 25 procent voor. Later brachten zij dat terug tot 15 à 20 procent minder loon. Dat, en het feit dat de VOBN vindt dat het overurenbeleid aangepast moet worden, schiet de bonden in het verkeerde keelgat. De werkgevers willen de overuren gaan berekenen op weekbasis. De bonden houden echter vast aan een berekening van overwerk per dag. “De bijna grenzeloze flexibiliteit van werknemers moet beloond blijven worden”, zegt Hans Crombeen van FNV Bouw.

Volgens hem ligt de bal nu bij de werkgevers. “Als vakbonden kiezen wij voor de toekomst van deze waardevolle sector. Wij hopen dat zij dezelfde keuze maken.”

Reageer op dit artikel