nieuws

Ymere ontwerpt duurzame tuinberging

bouwbreed Premium

Bij de verbetering van de Bierens de Haanbuurt in Amsterdam-Slotermeer krijgen bewoners een cradle to cradle-tuinberging. Woningcorporatie Ymere heeft drie verschillende schuurtjes laten ontwerpen. Met recyclebare gevelbeplating. En zonnecellen op het dak.

Ymere wilde iets extra’s doen voor de buurt, zegt vastgoedadviseur Marc van Arum. “Na meerdere corporatiefusies voelden de buurtbewoners zich in de steek gelaten. Bovendien gaat Ymere een deel van de woningen verkopen. Om het contact te herstellen hebben we alle bewonerswensen geïnventariseerd. Daaruit bleek dat veel mensen een tuinberging willen.”

Een architect heeft een schuurtje ontworpen, in drie varianten. Van een lage fietsenstalling tot een berging van bijna 6 vierkante meter. “We hebben een bijzonder duurzaam gebouwtje laten maken. De gevelbeplating wordt uitgevoerd in onderhoudsarme dubbelwandige O-Wall planken. Gemaakt van materiaal dat bestaat uit een mix van houtvezels en pvc. De planken hebben een lange levensduur. Bovendien zijn ze volledig recyclebaar.”

De komst van de berging gaat gepaard met een huurverhoging van ruim 10 euro. Die kosten kunnen de bewoners terugverdienen. “De grotere schuurtjes krijgen zonnecellen op het dak. Daarmee kunnen ze in 5 tot 10 procent van de eigen energiebehoefte voorzien.”

Reageer op dit artikel