nieuws

Watermist houdt brand in toom

bouwbreed Premium

Wolken van watermist moeten voorkomen dat een brand zich kan verspreiden in het gerenoveerde hoofdkantoor van advies- en ingenieursbureau DHV in Amersfoort. Watermist is een nevel van uitermate fijne waterdruppels. Het systeem maakt zo’n wolk door water onder hoge druk in een ruimte te blazen. “De mist werpt een barrière op voor brand”, vat installatie-ontwerper […]

Wolken van watermist moeten voorkomen dat een brand zich kan verspreiden in het gerenoveerde hoofdkantoor van advies- en ingenieursbureau DHV in Amersfoort.

Watermist is een nevel van uitermate fijne waterdruppels. Het systeem maakt zo’n wolk door water onder hoge druk in een ruimte te blazen. “De mist werpt een barrière op voor brand”, vat installatie-ontwerper Remko Noor van DHV de functie samen.

De microscopisch kleine druppels verlagen tevens de temperatuur op de plek waar het vuur woedt en binden rook- en brandgas dat zo uit de lucht wordt gewassen.

DHV wil met het hogedruk watermistsysteem het open karakter van zijn ruim veertig jaar oude hoofdkantoor bewaren. “De installatie vervangt de fysieke afscheidingen die traditionele kantoorgebouwen verdelen in brandcompartimenten”, zegt Noor. Het DHV-kantoor heeft een groot atrium. Op de scheiding tussen het atrium en de kantoorvloeren zijn sproeiers aangebracht. Bij brand bouwen die een nevelscherm op dat de vlammen tegenhoudt.

Bij Efectis in Rijswijk is een kantoorvloer deels nagebouwd. Op de vloer is een stapel hout in brand gestoken. De vrijkomende energie komt overeen met de maximaal te verwachten brandlast. Efectis stelde vast dat de waternevel hetzelfde effect teweegbrengt als fysieke brandwanden. DHV ontvangt een conformiteitsverklaring die het systeem gelijkwaardig stelt aaneen brandscheiding.

Anders dan een sprinklerinstallatie heeft het nevelsysteem beduidend minder water nodig. DHV heeft voor zijn 20.000 vierkante meter genoeg aan 12,5 kubieke meter. “Mede daardoor veroorzaakt het systeem minder waterschade”, vindt Noor. Het nevelwater zit in een tank die in de kelder van het gebouw staat. Het is daar te koel voor legionellabacteriën om er te gedijen en als extra zekerheid wordt het water regelmatig ververst.

“Een nevelscherm kan ook met minder leidingmateriaal toe dan een sprinkler”, vertelt Noor. De kosten vallen volgens hem dan ook lager uit. “De brandweer staat niet afwijzend tegenover watermistsystemen, terwijl de regelgeving vorm begint te krijgen.”

Reageer op dit artikel