nieuws

Sloper zet scherm in tegen vallend puin Suikerunie

bouwbreed Premium

Sloopbedrijf Jager uit Midwolde gaat bij de fabriek van de Suikerunie in Groningen een scherm ophangen. Het moet voorkomen dat stukken puin en golfplaten op het treinspoor langs de fabriek terechtkomen.

Het scherm van 12 bij 20 meter wordt bevestigd aan twee grote kranen. Als het harder waait dan windkracht 2, wordt het neergehaald en worden de werkzaamheden stilgelegd. Ook op de momenten dat er treinen passeren, zal er niet worden gesloopt.

De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk in de avonduren worden uitgevoerd. Bij het neerhalen van de vier betonnen silo’s wordt bovendien een nevelkanon ingezet, waardoor het betongruis sneller neerdaalt. Hiermee moet worden voorkomen dat het gruis het zicht van een machinist zou kunnen belemmeren.

Het bedrijf draait op voor de extra kosten. “Die zullen wel meevallen”, denkt Leonard Looijenga, die namens het bedrijf woord voert. “We maken het scherm voor een groot deel in eigen beheer van staal en rubberen matten die we nog hebben liggen. De grootste kostenpost is het huren van de kraan en het nevelkanon. Meer dan enkele duizenden euro’s zal het niet kosten.”

Het scherm wordt dinsdag opgeleverd en over een week op zijn plaats gehesen. Voordat de sloop wordt hervat, worden er testen met het scherm gedaan. “Dat wordt wel op een veilige locatie gedaan. Ver van het spoor”, benadrukt Looijenga. Pas als blijkt dat de veiligheid gegarandeerd is, gaat het werk verder. “We willen 100 procent zeker zijn dat het niet weer mis gaat.”

De sloopwerkzaamheden van de vier grote silo’s van de suikerfabriek werden vorige week stilgelegd nadat puin en golfplaten langs het spoor terecht was gekomen. Op dat moment passeerde er net een trein. Het stilleggen van de werkzaamheden heeft de sloop niet vertraagd, zegt Looijenga. “De sloop van de silo’s is gestaakt, maar elders op het terrein wordt gewoon doorgewerkt.”

Reageer op dit artikel