nieuws

‘Leegstand kantoren geen kwestie van kwantiteit maar van kwaliteit’

bouwbreed

De marktpartijen moeten zich aan hun eigen haren uit het moeras van de lege kantoren trekken. Op het jaarsymposium van makelaarsorganisatie Dynamis maakte de politiek duidelijk geen cent te zullen steken in reddingsplannen.

“Deze overheid moet 18 miljard bezuinigen. En in het regeerakkoord staat dat we naar een kleinere overheid willen”, wreef directeur-generaal Wonen Chris Kuijpers in. “Geld komt er dus niet. En zeker niet voor het onderwerp kantorenmarkt.

De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest liet zich in Breukelen eveneens zien van zijn meest zuinige kant. “Laat ik direct duidelijk maken, ook de gemeente heeft geen geld. Het moet me even van het hart: het is toch wel ironisch als Cor Zadelhoff, de heraut van de vrije markt, gaat vragen om overheidssteun.”

Topambtenaar Kuijpers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ziet de reusachtige leegstand op de kantorenmarkt niet als een probleem van kwantiteit maar van kwaliteit. Naar de beste panden is immers nog steeds vraag. Kijk naar de Amsterdamse Zuidas en het gebied rond station Rotterdam Centraal. Zijn uitgangspunt is om regionaal en lokaal naar oplossingen te zoeken, maatwerk te bieden. Later deze maand gaat het actieprogramma voor de kantorenmarkt naar de Tweede Kamer.

Wethouder Van Poelgeest heeft een helder beeld van wat geslaagde kantoren zijn. De panden moeten staan in multifunctionele gebieden en uitstekend met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. De kantoren dienen flexibel in te richten zijn en energiezuinig bovendien. “Bij nieuwbouw zijn dit mijn voorwaarden. Anders krijgen we de oude rommel de deur niet uit.”

De gemeente Amsterdam heeft volgens Van Poelgeest zijn verlies in de kantorenmarkt al genomen. In 2006 werd voor 1,2 miljoen meter aan plannen geschrapt en recent nog weer eens een miljoen meter. “Dit soort operaties doet pijn. In vijf jaar heeft de stad voor een miljard euro aan toekomstige grondinkomsten zien verdampen.”

De wethouder vindt dat het Rijk zich bij het beteugelen van de problemen op de kantorenmarkt veel te bescheiden opstelt. “Vraag aan de regio om met goede plannen te komen. Blijven de plannen uit dan moet het Rijk ingrijpen. Alleen al die dreiging zal de wethouders discipline bijbrengen.”

Op de uiteindelijk noodzakelijke afwaardering van overtollige gebouwen kan volgens bestuursvoorzitter Geert Hurks van bouwbedrijf Hurks beter geen al te grote druk gezet worden. “Als je dat doet, ontstaat een bloedbad. Of renovatie van de gebouwen goede kansen heeft? Op plaatsen dicht bij stations zeg ik ja. In kantoren dicht bij of buiten de stadsring geloof ik niet meer.”

Reageer op dit artikel