nieuws

interview Aldo de Jong‘Vergunningversneller scoort nu al goed’

bouwbreed

Projectleider Aldo de Jong van SBR, het Rotterdamse kennisplatform. Foto: Tom BorsboomSBR kan de proceduretijd voor een omgevingsvergunning halveren, meldt projectleider Aldo de Jong. Het Rotterdamse kennisplatform biedt daarvoor de ‘vergunningversneller’ aan. Deze webapplicatie is een initiatief van de Stichting Bouwen met Winst.

Eerderconstateerde PWC (voorheen PricewaterhouseCoopers) constateerdeSFlbdat ruim 80 procent van de aanvragen voor een omgevingsvergunning niet aan de eisen voldoet en weer wordt teruggestuurd. “Dat kost onnodig tijd en geld”, zegt De Jong. De vergunningversneller kan dat verlies volgens hem verminderen door de voorbereiding van een aanvraag te stroomlijnen. “Aanvragers leren tijdig wat de eventuele risico’s zijn van een omgevingsproject en of dat project haalbaar is.” Bedrijven en gemeenten kunnen met een proefversie nagaan of een licentie inderdaad tot een snellere beslissing leidt.

“Kort gezegd denkt de vergunningversneller voor de aanvrager”, vat De Jong de methode samen. De applicatie geeft stap voor stap aan wat hij moet doen. “ Dat spreekt vooral de kleine(re) aannemer aan die minder vaak vergunningen aanvraagt”, denkt de projectleider van SBR. Het systeem gebruikt sjablonen. Zo’n opzet kan zijn toegespitst op bepaalde projecten. “ Bij onder meer rijksmonumenten komen telkens dezelfde specifieke kenmerken aan de orde. In het sjabloon kun je daar vooraf al rekening mee houden.” De methode gebruikt ook generieke sjablonen.” Daar past ongeveer 85 procent van alle aanvragen in.”

De vergunningversneller brengt de aanvrager van een omgevingsvergunning in drie stappen bij de bevoegde persoon. De aanvraag wordt verstuurd met alle documenten die voor de vergunning nodig zijn. Er hoeft niets op het laatste moment te worden opgezocht en nagestuurd. Het systeem houdt bij hoever de aanvraag is gevorderd en wat er nog moet gebeuren. Alle informatie wordt in één keer ingelezen in een digitale map. Ambtenaren die de aanvraag overnemen kunnen direct verdergaan waar hun collega is gestopt. “Tegenstrijdige beslissingen worden mede daardoor voorkomen”, verzekert De Jong.

Bedrijven en gemeenten zijn tot nog toe over het geheel genomen enthousiast. “Bedrijven staan te popelen al vragen sommige zich wel af of gemeenten de vergunningversneller zullen accepteren”, tempert de SBR-projectleider het enthousiasme. “Een aantal gemeenten stelt zich nog wat terughoudend op, ook al omdat voor de applicatie ruimte moet worden gevonden in het budget.” Het ministerie van Infrastructuur en Milieu liet intussen weten de vergunningversneller mettertijd te willen koppelen aan het Omgevingsloket. Eind dit jaar hoopt SBR alle kinderziektes uit de methode te hebben gehaald.

Het kennisplatform zegt vooralsnog de enige te zijn die een dergelijke applicatie aanbiedt.

Reageer op dit artikel