nieuws

Heddes wilde vijf miljoen euro van Hoorn

bouwbreed Premium

Als ultieme reddingspoging heeft Heddes vorige week dinsdag getracht 5 miljoen euro bij de gemeente Hoorn los te peuteren als onderdeel van de schikking over de ingestorte toneeltoren. Toen de gemeente niet over de brug kwam, draaide de huisbankier Deutsche Bank de kredietkraan dicht. Heddes zou met de gemeente Hoorn willen schikken door een deel […]

Als ultieme reddingspoging heeft Heddes vorige week dinsdag getracht 5 miljoen euro bij de gemeente Hoorn los te peuteren als onderdeel van de schikking over de ingestorte toneeltoren.

Toen de gemeente niet over de brug kwam, draaide de huisbankier Deutsche Bank de kredietkraan dicht.

Heddes zou met de gemeente Hoorn willen schikken door een deel van de claim van 10 miljoen euro te gaan betalen. Voorwaarde was dat de betalingen later zouden plaatsvinden. Ook moest de gemeente de al jarenlang geparkeerde bankgarantie van 5 miljoen euro loslaten, zodat Heddes weer over het geld kon beschikken. De bankgarantie had de gemeente gekregen in 2003, in ruil voor onderpand op onroerende zaken van Heddes. Het onderpand werd verkregen bij de aanvang van de bouw van de schouwburg; het geeft een opdrachtgever zekerheid in geval van een faillissement van de bouwer of ondermaats opgeleverd werk. Het loskrijgen van de bankgarantie zou het Westfriese bouwbedrijf op korte termijn weer lucht geven.

Het voorstel van Heddes was niet acceptabel, zegt de Hoornse wethouder Ronald Louwman, die samen met burgemeester Onno van Veldhuizen afgelopen dinsdag urenlang onderhandelde met Heddes-directeur Kees van Iwaarden. “Het zou indirect betekent hebben dat wij als gemeente risicodragend zouden investeren in het bedrijf. En dat kan gewoonweg niet”, stelt hij.

Louwman wijst van de hand dat de gemeente Hoorn het bouwbedrijf had kunnen redden. “Onder deze tijdsdruk en deze condities was dat in elk geval niet mogelijk. De gemeente Hoorn is ook niet de enige en grootste crediteur. Uiteindelijk zijn het altijd de banken die de leiding nemen in dit soort dossiers. De gemeente Hoorn kan geen bedrijven redden en kan ook niet zomaar een schadepost van 10 miljoen euro aan gemeenschapsgeld wegpoetsen.” Van Iwaarden begrijpt de opstelling van de gemeente niet. “Er wordt geweldig geschermd met de claim van 10 miljoen euro. Maar hoe kan het dat de gemeente in 2003 de bankgarantie van 5 miljoen, dus de helft van het bedrag, heeft geaccepteerd?”

Ook de werkwijze van Deutsche Bank kon Van Iwaarden gisteren nog steeds niet doorgronden. “Er zou eigenlijk een verantwoordingscircuit moeten zijn voor deze bedrijven.”

Afkappen

Deutsche Bank wil de zwartepiet niet toegeschoven krijgen. De huisbankier zegt maanden intensief onderhandeld te hebben met Heddes. Daarbij heeft de bouwer om een bedrag van 3,5 miljoen euro aan extra financiering gevraagd.

Eind vorig week liepen de onderhandelingen tussen de bank en Heddes spaak. De bank gaf te kennen alle kredietlijnen af te kappen en de lopende bouwprojecten op slot te zetten. Deutsche Bank is pas sinds april vorig jaar huisbankier van Heddes. De Duitse bank nam vorig jaar een deel van de kredietportefeuille van ABN Amro over. De Nederlandse bank was verplicht een deel van de portefeuille te verkopen vanwege de fusie met Fortis. Deutsche Bank heeft in de deal kunnen bedingen dat ABN Amro twee derde van eventuele toekomstige verliezen op de kredieten voor zijn rekening neemt.

Reageer op dit artikel