nieuws

Ester van Spijker: ‘CO2 terugdringen loont werkelijk’

bouwbreed Premium

Ester van Spijker: ‘CO2 terugdringen loont werkelijk’

Van Spijker beton en waterbouw uit Meppel haalde als een van de eerste bedrijven het hoogste niveau van de CO2-prestatieladder van ProRail. Aan het woord is directielid Ester van Spijker.

Zijn jullie van nul in één keer doorgestoten naar het hoogste niveau?

“Dat zou niet verstandig zijn en kan ook bijna niet. Je zou geld laten liggen als je alleen voor het hoogste niveau zou gaan, want je krijgt je fictieve kortingen bij inschrijvingen voor werken van ProRail met elke stap die je zet op hun CO2-prestatieladder. Wij zijn van niveau 3 naar 4 en vervolgens naar 5 gegroeid.”

De laatste stap was het lastigst?

“Probleem is dat je hem niet meer alleen kunt maken. Je moet keten-intiatieven ontplooien zoals het zo mooi heet. Je moet toeleveranciers, onderaannemers en andere partijen zover zien te krijgen dat ook hun uitstoot structureel vermindert. Wij zijn samen met cementleverancier Orcem opgetrokken om partijen bewustere materiaalkeuzes te laten maken. Zij hebben inmiddels score 3 op de CO2-prestatieladder op zak.”

Dus in de bruggen en tunnels die Van Spijker bouwt komen we alleen nog maar cement van Orcem tegen?

“Als het even kan wel. We hebben inderdaad een werk gemaakt in Dronten, waarbij we de beton niet bij de dichtstbijzijnde centrale haalden, maar uitweken naar een centrale in Harderwijk omdat ze daar werkten met het duurzamere cement. Je moet wel oppassen dat je niet veel meer kilometers gaat rijden met truckmixers natuurlijk. Dan span je het paard achter de wagen.”

Wat is er verder concreet gebeurd?

“We hebben geïnvesteerd in nieuwer en zuiniger materieel; een zuinige graafmachine en een nieuwe vrachtwagen. Als je er eenmaal aan gaat rekenen blijkt dat je het allemaal op termijn wel terugverdient. CO2verminderen loont. Maar ja die meerinvestering moet wel nu gedaan worden. Voor veel bedrijven is dat in de huidige markt niet weggelegd.”

Is het voor een klein bedrijf makkelijker om niveau 5 te halen?

“Integendeel. We zijn weliswaar vrijgesteld van een aantal zaken. Onze invloed om de bouwketen in beweging te krijgen is nu eenmaal kleiner dan die van een grote aannemer. Anderzijds is voor ons de administratieve last naar verhouding groter. Vorig jaar is iemand wel een half jaar fulltime bezig geweest met de certificering. Op een bedrijf met veertig vaste medewerkers is dat flink.”

Bovendien ben je er niet met die ene man of vrouw?

“Iedereen moet en wil ook meedoen. Gelukkig hebben we een vrij jong personeelsbestand. Veel medewerkers hebben jonge kinderen en hebben net als ik in hun hoofd zitten dat ze deze planeet niet te veel moeten vervuilen. Die graafmachine gaat dus snel uit, de verwarming een graadje lager. Alle kleine beetjes helpen.”

Reageer op dit artikel