nieuws

College maakt halvering boetes ongedaan

bouwbreed

Wegenbouwers Wallaard Noordeloos, Van Hemert en Abbink Boekelo moeten de hen opgelegde bouwfraudeboetes alsnog volledig betalen.

Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bepaald in de hoger beroepszaken van de ondernemingen. Het drietal werd in 2006 door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bestraft voor deelname aan het wegenbouwkartel dat tussen 1998 en 2001 actief was. Van Hemert kreeg een boete van 516.000 euro, Abbink 38.000 en Wallaard Noordeloos 540.000.

De sancties werden een jaar later gehalveerd door de Rotterdamse rechtbank. Volgens de rechter waren de bedrijven slechts beperkt betrokken bij het verboden vooroverleg en was een lagere boete daarom op zijn plaats. Het CBB wil echter niets weten van een beperkte betrokkenheid van de bedrijven. Volgens het hogerberoepscollege is vast komen te staan dat Van Hemert zeker zeven keer, Abbink zes keer en Wallaard Noordeloos zelfs twintig keer heeft deelgenomen aan illegale afspraken.

Reageer op dit artikel