nieuws

CNV-bond wil in cao afspraken over duurzaamheid

bouwbreed

CNV Vakmensen gaat de cao-onderhandelingen voor de metaaltechniek in met voorstellen voor een betere loopbaanbegeleiding, aandacht voor ouderen en gehandicapten en verduurzaming van de sector.

De beloning staat zoals gebruikelijk ook op de agenda. De bond mikt op 2,5 procent meer per 1 april. De cao moet een looptijd krijgen van een jaar. Verhoging van de O&O-heffing is een wens ter stimulering van de opleiding en ontwikkeling van talenten voor de branche.

Om te voorkomen dat oudere werknemers in het nauw raken, wil de bond afspraken maken over ontslagbescherming voor 58-plussers. Veiligstelling voor deze groep van de overgangsrechten op vroegpensioen staat ook op het verlanglijstje.

Honderd bedrijven moeten elk één zogenoemde Wajonger in dienst nemen. Een dergelijke pilot staat de CNV’ers voor ogen om te bereiken dat de sector en jonggehandicapten elkaar beter vinden.

Andere voorstellen behelzen onder meer een tweede scholingsdag en het recht eens in de drie jaar een loopbaanadvies te vragen bij een professioneel bureau.

Naast de meer gebruikelijke arbeidsvoorwaarden, wil CNV Vakmensen stimulering van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Oprichting van een Stichting Klimaat en Maatschappij hoort daarbij, evenals een kenniscentrum dat aanwezige kennis bundelt, een keurmerk voor individuele bedrijven en de invoering van een “collectieve open vrijwilligersdag”.

Reageer op dit artikel