nieuws

Civieler TU moet veel weten van een beetje

bouwbreed

De grotere Nederlandse gemeenten pleitten vorige week voor aanpassing van de universitaire opleiding civiele techniek. Die van Delft en Twente zouden te beperkt zijn. Hun ingenieurs zijn onvoldoende toegerust voor het werk in stedelijk gebied, aldus de 21 gemeenten. Ze hielden hun pleidooi op verzoek van de Delftse faculteit. Die zat twee jaar geleden in […]

De grotere Nederlandse gemeenten pleitten vorige week voor aanpassing van de universitaire opleiding civiele techniek. Die van Delft en Twente zouden te beperkt zijn. Hun ingenieurs zijn onvoldoende toegerust voor het werk in stedelijk gebied, aldus de 21 gemeenten. Ze hielden hun pleidooi op verzoek van de Delftse faculteit. Die zat twee jaar geleden in financieel zwaar weer en vroeg om steun. In ruil voor hun hulp wilden de gemeenten meepraten over het curriculum. Op zich is dat logisch, maar het voelt ook wat ongemakkelijk. Faculteiten moeten altijdzorgen dat hun studenten klaar zijn voor de markt, of daar nu financiële steun tegenover staat of niet.

Maar goed. De grote steden zeggen breder opgeleide ingenieurs nodig te hebben, ingenieurs die meer kunnen dan goed sommen maken, zoals de directeur van Ingenieursbureau Utrecht het zei. “De moderne stad is een compacte omgeving en daarom erg ingewikkeld. Bestuurskunde, wet- en regelgeving en sociale vaardigheden zitten nu onvoldoende in de opleiding. Je moet eenvoudig kunnen uitleggen wat er verandert, zowel aan de wethouder als aan de burgers.” Ook dat klinkt logisch. Toch kleeft er een levensgroot risico aan, namelijk verwatering van de basisvaardigheden van de civiel ingenieur. De ver-hbo’isering van het Nederlandse onderwijs heeft al geleid tot veel aandacht voor communicatie, procesmanagement en aanpalende disciplines. Steeds vaker is het motto ‘een beetje weten van veel’. Het gevolg is dat ingenieursbureaus nu al klagen over het gebrek aan harde rekenkennis bij universitaire civiel ingenieurs. Universiteiten moeten juist de nadruk blijven leggen op ‘veel weten van een beetje’. Zij zijn het laatste bastion van hardcore techniek, van specialisatie en wetenschappelijk onderzoek. Specialisten kunnen zich in de praktijk soms nog ontwikkelen tot generalist. Maar institutionaliseer dat niet, althans niet aan universiteiten. Anders kunnen gemeenten over een aantal jaar een nieuw pleidooi houden, namelijk voor meer goede rekenaars. En zie díé dan nog maar eens te vinden.

Directeur De Boer Communicatie –techniek & wetenschap

Reageer op dit artikel