nieuws

Bouw is ‘illegale’ lokale regels zat

bouwbreed

Minister Donner (wonen) moet gemeenten aanpakken die boven op het Bouwbesluit hun eigen regels stellen. Dat schrijven Bouwend Nederland, Aedes en NLingenieurs in een brief aan de Tweede Kamer.

De brancheverenigingen zijn het zat dat gemeenten maar ook brandweerkorpsen zich niets aantrekken van landelijke regels en pleiten voor een meldpunt ‘lokale koppen’. “Het telkens voldoen aan lokaal verschillende eisen vormt een aanzienlijke kostenpost voor het bedrijfsleven. Bovendien mag het ook niet”, licht een woordvoerder van Bouwend Nederland toe.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het optuigen van een meldpunt overdreven. “Het voegt niets toe”, meldt een woordvoerder. “Wij roepen namelijk ook al jaren dat gemeenten zich aan de Woningwet moeten houden.”

Of die vrijblijvende aanpak werkt, valt te bezien volgens Joost Hoekstra, advocaat bij AKD. Hij stelt dat gemeenten nog vaak extra eisen stellen. “Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. En dat staat op gespannen voet met de Woningwet. Ik schat in dat het bij een op de drie contracten gebeurt.” Hoekstra ziet wel iets in een meldpunt die de landelijke uniformiteit van bouwregels waarborgt. “Gemeenten die het te gortig maken kun je dan terugfluiten.” De advocaat benadrukt wel dat aannemers het probleem voor een deel ook zelf in stand houden.

“Soms tekenen ze vrijwillig voor zwaardere eisen, omdat ze de relatie met hun opdrachtgever niet op het spel willen zetten. Of omdat ze de opdracht gewoon binnen willen halen.”

In de rechtszaal vochten bouwers en gemeenten in de afgelopen jaren meerdere geschillen uit over lokale koppen. De meesten rechters stelden de bouwers in het gelijk.

Bonussen

Hoekstra: “Een vrij recente uitspraak is van vorig jaar. Een gemeente verstrekte korting op nieuwe woningen met hogere epc-eisen. Ze vergat zich echter te houden aan subsidiewetgeving.” De extra eisen die gemeenten en brandweer stellen gaan vaak over dikkere branddeuren, vluchtroutes, sprinklers, energieprestaties of planschadeclaims door de ontwikkelaar.

De aanbeveling staat op gespannen voet met andere commissies die claimen dat landelijke uniforme regels innovatiebelemmerend werken.

Reageer op dit artikel