nieuws

Ambitieus afstudeerproject biedt Nigerianen soelaas

bouwbreed

Bouwkundige middelen toepassen om de leefsituatie in Nigeria drastisch te verbeteren. Met dat doel voor ogen zijn Tommy Safe-Adewumi en Maarten Hercules, studenten Bouwkunde aan de hogeschool Arnhem-Nijmegen begonnen aan een ambitieus afstudeerproject. De aankomende bouwkundig ingenieurs vertrekken volgende maand naar de stad Lagos in het Afrikaanse land om ter plaatse onderzoek te doen naar […]

Bouwkundige middelen toepassen om de leefsituatie in Nigeria drastisch te verbeteren. Met dat doel voor ogen zijn Tommy Safe-Adewumi en Maarten Hercules, studenten Bouwkunde aan de hogeschool Arnhem-Nijmegen begonnen aan een ambitieus afstudeerproject.

De aankomende bouwkundig ingenieurs vertrekken volgende maand naar de stad Lagos in het Afrikaanse land om ter plaatse onderzoek te doen naar de mogelijkheden betere huisvesting te realiseren voor de bevolking, die vaak in grote armoede leeft. “Hier in Nederland worden de mensen gemiddeld tachtig jaar, daar is de gemiddelde leeftijd rond 49”, verzucht Tommy Safe-Adewumi, zelf van Nigeriaanse afkomst. “Er heersen ziekten zoals cholera, diarree en longontsteking. Veel daarvan hebben direct te maken met de woonomstandigheden, die om het vriendelijk te zeggen niet optimaal zijn. Mijn collega en ik willen daar wat aan doen. We gaan de problematiek onderzoeken en een woning ontwerpen waarin maatregelen zijn opgenomen om de situatie te verbeteren.”

Maarten Hercules: “Het afstudeerproject dat wij hebben bedacht en dat is goedgekeurd door de examencommissie, is erop gericht een woningtype te bedenken dat met relatief eenvoudige middelen kan worden gebouwd zodat de lokale bevolking gezondere behuizing krijgt. We willen na ons afstuderen teruggaan om ons ontwerp ook daadwerkelijk te gaan bouwen.” Voorop staat daarbij dat de huizen zowel kwalitatief in orde zijn als betaalbaar, want veel geld hebben de mensen in Nigeria niet.

Het onderzoek van Safe-Adewumi en Hercules richt zich daarom op huizen die integraal worden ontworpen. Ze kijken daarbij onder meer naar de mogelijkheden om waterfiltering, slimme koelingssystemen en fotovoltaïsche cellen toe te passen. “Met behulp van een goeddoordachte architectuur willen we huizen ontwerpen die vele malen prettiger zijn om in te wonen, dan het huidige woningaanbod”, vertelt Safe-Adewumi.

Praktijk

Het project wordt door hem en Hercules grotendeels zelfstandig uitgevoerd. Safe-Adewumi: “Dat moeten we straks als we zijn afgestudeerd ook, dus dit is een mooie manier om onze kennis in de praktijk te brengen. Als dat nodig is kunnen we een beroep doen op onze begeleider vanuit de hogeschool.” Zijn collega voegt er aan toe: “Wij hebben besloten de woningen in samenwerking met het Lectoraat Zorggericht Bouwen te ontwikkelen. Zo hebben wij in Nederland houvast om onze bevindingen te toetsen en te overleggen. Dit zijn experts op het gebied van cure & care. Daarnaast is onze afstudeercoördinator lid van dit Lectoraat.”

Met hem onderhouden ze contact via internet. “Ook gaan we dagelijks op onze website verslag doen van waar we tegenaan lopen”, vertelt Hercules. Het vertrek naar Nigeria is een kostbare zaak, zo melden de studenten. “We hebben gelukkig verschillende sponsors weten te vinden”, zegt Safe-Adewumi. “Hun namen worden vermeld op onze website. (www.inexhouses.nl) Nieuwe sponsors zijn natuurlijk van harte welkom. Alle sponsors vermelden we op onze website en natuurlijk is dit ook een mooie manier om iets te doen voor de mensen in Nigeria.”

Reageer op dit artikel