nieuws

Aluminium blijft populair materiaal

bouwbreed

Aluminium is na 125 jaar nog altijd een ongekend populair bouwmateriaal. Na de utiliteitsbouw vindt het lichte materiaal steeds vaker een (constructieve) toepassing in de infrastructuur.”

De stand van het Aluminium Centrum in hal 1 staat stil bij het feit dat 125 jaar geleden de industriële productie van start ging. Volgens directeur Paul Bruinsma, directeur van de koepelorganisatie, heeft het (bouw)materiaal sindsdien niets aan populariteit verloren, in tegendeel. “Ook dit jaar is de marktomzet met 3 procent gestegen, en die ontwikkeling is al enkele decennia gaande .”

Als verklaring geeft hij de veelzijdige toepassingsmogelijkheden. “Daar waar een oplossing voor veel functionaliteit geboden is, toont aluminium zijn meerwaarde. Met extruderen zijn profielen te vervaardigen waarbij verschillende functies in één profiel zijn te integreren en dat in elke gewenste complexe vorm. Naast een dragende en geluidsabsorberende functie kunnen ze bijvoorbeeld tevens fungeren om leidingwerk weg te werken. Bij veel functionaliteit biedt dit materiaal zijn meerwaarde.”

Het materiaal vindt inmiddels zijn weg naar allerlei marktsegmenten waaronder de bouwsector. “Nederland is een topspeler op dit gebied. We hebben de expertise en kennis van de meest vooruitstrevende (be­werkings)technologieën om hoogwaardige toepassingen te realiseren.” Hij wijst op de met explosie vervorming vervaardigde behuizing uit een stuk van de Airbus-cockpit, een van de laatste innovaties.

In de jaren zestig vond aluminium gretig aftrek als gevel, raam en/of dak in de utiliteitsbouw. Na deze “doorbraak” vond het bouwmateriaal zijn weg naar de woningbouw en renovatie. De laatste tien jaar signaleert Bruinsma vooral een toename in de infrastructuur vooral als constructieve toepassing. Hij noemt de volledig aluminium brugdekconstructie van de Haringvlietbrug vervaardigd door Bayards Aluminium. “De gedachte dat het materiaal niet sterk genoeg zou zijn is inmiddels achterhaald. Door een element slim te construeren kan het zelfs aan sterkte winnen.”

Op de stand zijn verder onder andere een 3D getordeerde vliesgevelconstructie en een segment van de langs de A2 gerealiseerde Sound of Silence. Met het opvallende ronde, geluidsabsorberende geluidssscherm won Van Campen Industries vorig jaar de European Aluminium Award

“Vormgeving en uitstraling zijn belangrijke aspecten. Dit is een mooi praktijkvoorbeeld van het combineren van functionaliteit en esthetiek.”

Optimaal gebruik

Nederlandse bedrijven maken volgens Bruinsma optimaal gebruik van de technische mogelijkheden en zetten het materiaal internationaal op de kaart. “De bouwsector blijft op zoek naar slimme, lichte, onderhoudsarme en duurzame constructies/oplossingen. Dat bespaart tijd en dus kosten. De boodschap die we op de beursvloer willen overbrengen is om de kansen en mogelijkheden die het materiaal biedt optimaal te benutten. “

Hal 1, stand A080

Reageer op dit artikel