nieuws

Adviesbureaukomt met source to source-label

bouwbreed Premium

Omdat de vraag naar cradle to cradle-certificaten groeit introduceert het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) het source to source-label (S2S). Het geeft een indicatie van de mate waarin een bouwproduct voldoet aan de cradle to cradle-filosofie (C2C).

Het S2S-label is geen vervanging van het C2C-label, zegt Michiel Haas, directeur van het NIBE. Ook gaat het adviesbureau geen S2S-certificaten uitreiken. Het bekende Dubokeur-certificaat blijft gewoon bestaan. Dat geeft aan wat de meest milieuvriendelijke producten zijn in een bepaalde toepassing. Het NIBE beoordeelt bouwproducten op zeventien punten volgens de methode van de levenscyclusanalyse (LCA). Alleen de beste producten komen in aanmerking voor het Dubokeur.

Klanten vragen echter naar de mate waarin een product voldoet aan de cradle to cradle-filosofie. “We kunnen niet zomaar een indicatie afgeven, want C2C is een beschermd systeem”, staat in een nieuwsbrief van het NIBE. “Om te beoordelen of een product C2C is moet bekend zijn in welke kringloop het thuishoort, biologisch, technologisch of gemengd. Als het gemengd is, zijn de grondstoffen dan te scheiden, makkelijk of helemaal niet. Verder moeten we weten of er schadelijke stoffen in het product zitten en in hoeverre gebruik gemaakt is van duurzame energie.”

Reageer op dit artikel