nieuws

Actieve gebruiker houdt zelf binnenklimaat comfortabel

bouwbreed

Passieve gebouwen zijn voor passieve gebruikers, meent Marcel Bilow. De onderzoeker van de TU Delft en tevens zelfstandig gevelontwerper maakt om die reden actieve gevels waarmee de gebruikers zelf het binnenklimaat kunnen regelen.

Bilow bedacht zo’n gevel voor het nieuwe kantoor van Solarlux in Nijverdal. De klimaatadviseur die bij het project betrokken was, ging aanvankelijk niet mee in zijn voorstellen. Anders dan Bilow, wilde de adviseur mechanische ventilatie laten installeren voor de momenten dat de natuurlijke ventilatie niet zou voldoen. Het gebouw kon wat de Delftse onderzoeker betreft zonder mechanische ventilatie toe.

“De gebruikers moeten er wel mee kunnen omgaan”, vindt Bilow. De gevels die hij ontwerpt met zijn bedrijf Imagine Envelope, komen dan ook met instructies. “En mede daardoor verbruiken de 25 medewerkers van Solarlux dagelijks niet meer dan een kleine 3000 watt aan elektriciteit.”

De Delftse onderzoeker werkt momenteel aan een adviesgids waarmee architecten voor elke locatie een gevel kunnen kiezen die het binnenklimaat het best op peil houdt. Het programma houdt rekening met de bijzonderheden van het plaatselijke klimaat. “De methode bepaalt mede aan de hand van onder meer de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid of het binnenklimaat met of zonder technische voorzieningen comfortabel blijft.” In voorkomende gevallen wijzen de bevindingen uit welke voorzieningen dan nodig zijn.

De ‘methode Bilow’ houdt volgens de bedenker ook rekening met de klimaatverandering.

Hal 1, stand A130

Reageer op dit artikel