nieuws

Aanbestedingswet biedt mkb meer bescherming

bouwbreed Premium

Het midden- en kleinbedrijf lijkt meer bescherming te krijgen in de nieuwe Aanbestedingswet. Minister Verhagen (economische zaken) licht een tipje van de sluier hoe hij dat precies van plan is.

Hij wil het proportionaliteitsbeginsel namlijk zodanig aanpassen dat onder andere ook de contractvoorwaarden en het clusteren van opdrachten hieronder vallen. Op die manier hoopt Verhagen dat het mkb en ook zzp’ers eenvoudiger kunnen meedingen naar overheidsopdrachten. De Aanbestedingswet ligt echter al bij de Tweede Kamer. Daarom kan de minster alleen nog wijzigingen aanbrengen met een aparte ‘Nota van wijziging’. Deze ziet waarschijnlijk medio maart het licht.

Wim van der Maas, directeur van Aannemersfederatie Nederland, is gematigd positief. “De intentie is goed, het zijn bemoedigende ontwikkelingen. Maar eerst zien, dan geloven. Economische Zaken heeft al een lange worsteling achter de rug met de nieuwe aanbestedingswet. Het is een pittig gevecht met veel verschillende partijen.”

Linda van Beek, secretaris aanbesteden bij MKB Nederland ziet het rooskleuriger in. “We zijn erg blij met deze ontwikkelingen. Vooral dat de proportionaliteit nu ook op contractvoorwaarden van toepassing is, dat kan veel schelen. Het is inderdaad zo dat de proportionaliteit eerder ook al van toepassing was onder de drempel. Pas als de Nota van wijziging bekend wordt, kunnen we zien hoe het precies uitwerkt.”

Van der Maas reageert lauwtjes op de rest van de voorstellen van Verhagen. “De bedoeling is goed, maar het klinkt allemaal erg bekend: administratieve lasten verlagen, geen nieuwe regels zonder dat oude geschrapt worden. Het is meer van hetzelfde.” Hij vindt het wel erg jammer dat de bouw niet bij de negen topsectoren genoemd is. “Sommige sectoren zoals water en logistiek, hebben wel zijdelings een relatie met de bouw, maar er worden niet veel woorden aan besteed.”

Reageer op dit artikel