nieuws

Zijlstra geeft 27 miljoen euro aan 45 monumenten

bouwbreed Premium

Dit jaar krijgen 45 monumenten subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor grootschalige restauratie en herbestemming. Dit jaar trekt het ministerie ruim 27 miljoen euro uit voor restauratie en herbestemming van rijksmonumenten.

Het ministerie kent in 2011 onder meer subsidie toe aan het Groote Museum in Artis (ruim 1,2 miljoen euro). Dankzij de steun kan de dierentuin in Amsterdam na zestig jaar het museum weer openen voor publiek. Ook de middeleeuwse Broederenkerk in Deventer (ruim 1,9 miljoen euro) kan beginnen met de langverwachte restauratie, zo maakte staatssecretaris Zijlstra (cultuur) bekend. Andere bouwwerken die subsidie krijgen zijn onder meer radiozendstation Kootwijk (ruim 3 ton), de radiotelescoop in Dwingeloo (ruim 8 ton), de Hofpleinlijn in Rotterdam (ruim 1,3 miljoen), sojafabriek Cereol in Utrecht (ruim 1,6 miljoen), fort Rammekens in het Zeeuwse Ritthem (ruim 1,4 miljoen) en watertorens in Groningen, Sint-Jansklooster, Domburg en Bergen op Zoom (in totaal ruim 2,4 miljoen).
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kreeg 138 subsidieaanvragen binnen voor 2011. Een derde daarvan is gehonoreerd. De subsidies zijn bedoeld voor herbestemmingen die meer dan 5 ton kosten en restauraties van meer dan 2 miljoen.

Reageer op dit artikel