nieuws

Ultrahogesterktebeton rijp voor de machinebouw

bouwbreed

Een nieuw cementmengsel voor ultrahogesterktebeton van Dyckerhoff laat zich volgens de cementfabrikant door elke betonproducent verwerken. Voor beton breekt daarmee een nieuw tijdperk aan. Iedere dag voordat de BAU in München de deuren opent, beklimt Thomas Deuse de trap op de stand van cementfabrikant Dyckerhoff. Met krap 3 centimeter zijn de treden opvallend dun, terwijl […]

Een nieuw cementmengsel voor ultrahogesterktebeton van Dyckerhoff laat zich volgens de cementfabrikant door elke betonproducent verwerken. Voor beton breekt daarmee een nieuw tijdperk aan.

Iedere dag voordat de BAU in München de deuren opent, beklimt Thomas Deuse de trap op de stand van cementfabrikant Dyckerhoff. Met krap 3 centimeter zijn de treden opvallend dun, terwijl er geen ondersteunende balken te vinden zijn. Om de slankheid aanschouwelijk te maken is de trap verlijmd tussen twee dragende glasplaten van 2 centimeter dik. Geen ankers, geen wapeningsstaven; alleen epoxyhars zorgt voor de verbinding. Aan het betonmengsel is alleen 60 kilogram staalvezels per kuub toegevoegd om te voorkomen dat, als hij onverhoopt bezwijkt, het plotseling gebeurt, met brosse breuk. Volgens productontwikkelaar Deuse hadden de staalvezels best achterwege kunnen blijven. Het materiaal heeft een druksterkte van 150 MPa en een treksterkte van zeker 20 MPa.

Zowel het ultrahogesterktebeton (uhsb) waaruit de trap vervaardigd is, als de lijmtechniek, zijn nieuw. Er bestaan dus nog geen normen voor en dat betekent in Duitsland zo’n beetje dat het niet in de praktijk mag worden toegepast.

Proefbelasting

Deuse’s dagelijkse traploop, samen met een collega, is niets minder dan de proefbelasting die Dyckerhoff overeenkwam met de constructeur van de Messe München. Anders mochten de beursbezoekers de trap niet uitproberen. De beursconstructeur krijgt dagelijks een foto gemaild als bewijs dat de trap nog functioneert en niemand gevaar loopt.

Heel veel overredingskracht was er niet voor nodig om de constructeur zo ver te krijgen, benadrukt Deuse. Dyckerhoff werkt al een tijd aan het nieuwe cement voor uhsb, dat als merknaam Nanodur meekreeg.

De trap op de beurs is een prototype van het exemplaar dat de cementfabrikant in het eigen hoofdkantoor in Wiesbaden bij de entree wil plaatsen. Daarvoor hebben al jarenlang berekeningen en modelonderzoeken plaatsgevonden.

Ook zijn gegevens beschikbaar van een belastingproef waarbij per trede van de ruim 1 meter brede trap bijna 2000 kilo gewicht werd geplaatst. De trap gaf geen krimp, zodat de beursconstructeur instemde. Mits Deuse de trap zelf ‘s ochtends inspecteert en ervoor waakt dat er niet meer dan vier à vijf mensen tegelijk op lopen. Daar ziet Deuse hoogstpersoonlijk op toe. Veel beursbezoekers voelen toch enige aarzeling om de dunne trap op te lopen, is zijn ervaring. Meestal moet hij ze ertoe aanzetten.

Nanodur is een doorontwikkeling van Flowstone dat de cementfabrikant uit Wiesbaden al langer levert. Daarmee zijn al heel bijzondere vrijdragende constructies uit beton te bouwen, zoals op de stand in München goed valt te zien.

Maar met Nanodur wordt dat volgens Deuse nog een flinke stap verder gebracht. In het ontwikkelingsproces zocht Dyckerhoff vooral hard naar een vervanger voor het lastig verwerkbare silica-fume, een essentieel component van veel andere cementmengsels voor uhsb. Dat is opgelost door synthetische silica toe te passen in combinatie met een fijnere cementkorrel.

Speciale apparatuur

Dyckerhoff mengt het zelf met speciale apparatuur en bereikt zo in poedervorm al een heel dicht mengsel met een goede korrelverdeling. Betonfabrikanten hoeven geen bijzondere mengers in huis te hebben om dat aan te maken tot een dichte homogene cementpasta. Doordat de synthetische silica de kleinste poriën vult ontstaat een goede binding en een heel glad oppervlak, wat het mogelijk maakt het beton te verlijmen met andere materialen.

De trap op de beursstand laat dat mooi zien. Maar Deuse verwacht eigenlijk dat met Nanodur en uhsb in het algemeen het bouwmateriaal bij uitstek heel nieuw werkterreinen gaat betreden zoals de machinebouw. De verloren paalpunt van uhsb die Bauer Funderingstechniek op de BAU 2011 liet zien, is daar wat Deuse betreft een goed voorbeeld van. Nanodur is volgens de productontwikkelaar niet de basis voor een betonsoort die net wat beter presteert dan andere betonsoorten, het materiaal wordt een serieuze vervanger voor staal. Maar het corrodeert niet en kan een enorme druksterkte aan.

Reageer op dit artikel