nieuws

Snijkopzuiger van Damen houdt Antwerpse haven diep

bouwbreed Premium

Een Nederlandse snijkopzuiger helpt de komende vijftien jaar de havens van Antwerpen op diepte te houden.

Damen Dredging Equipment (DDE) uit Nijkerk bouwde de stationaire snijkopzuiger/bakkenlosser met opdrachtgever SeReAnt, een samenwerking van Dredging International en Jan de Nul. De zuiger brengt bagger uit een tijdelijke opslag van ruim 150.000 kubieke meter in Kanaaldok B1 via een persleiding naar een verwerkingsinstallatie.
De bagger komt met onderlossers naar de tijdelijke opslag. “Het stapsgewijze transport moet een constante stroom bagger naar de verwerkingsinstallatie garanderen”, zegt projectleider Richard Jacobs van DDE. Niet alle bagger uit de Antwerpse havens wordt in de tussenopslag gestort. Zwaar vervuild slib gaat direct vanuit de beunbakken via een bakkenlosser naar de verwerking.
De machine wordt elektrisch en elektrisch/hydraulisch aangedreven. De elektriciteit komt met een drijvende kabel het baggerwerktuig binnen. Aan boord verlaagt een transformator de spanning van 15,8 kilovolt naar 400 en 230 volt. “Machines zoals lieren moeten zoveel kracht leveren dat ze beter hydraulisch dan elektrisch kunnen worden aangedreven”, zegt Jacobs. EDe Amoris vergt een vermogen van 1800 kilovoltampère.

Hydraulisch

De Amoris heeft een pompdebiet van 3000 kubieke meter per uur. De zuiger draait volledig geautomatiseerd, de snijkop is gemonteerd op een ladder. Hydraulische cilinders bewegen de ladder heen en weer, de zuiger schuift steeds een stukje naar voren. Dat gebeurt met paalwagens: bewegende houders met spudpalen. De Amoris heeft twee bewegende en twee vaste spudpalen. Hierdoor zorgt de machine voor een doorlopende en gelijkblijvende stroom bagger.
DDE heeft de Amoris in 14 maanden ontworpen en gebouwd. Het casco komt van de werf van Damen in het Poolse Kozle, afbouw vond plaats op de Damen-werf Maaskant in Stellendam. De Amoris is de spil van Amoras, Antwerpse Mechanische Ontwatering, Recyclage en Applicatie van Slib. Het slib wordt verwerkt tot ‘filterkoek’ dat wordt opgeslagen in een zandwinput. Jaarlijks wordt ruim 500.000 ton droge stof verwerkt en geborgen. SeReAnt doet dat voor de komende vijftien jaar.

Reageer op dit artikel