nieuws

Rekenmodel voor stedelijk watersysteem

bouwbreed Premium

Onderzoekers van de TU Delft werken samen met het KNMI en Deltares aan solidere stedelijke water-systemen

De eerste onderzoekssultaten werden onlangs gepubliceerd.
Het KNMI publiceerde vijf jaar geleden vier klimaatscenario’s voor Nederland met verwachtingen ten aanzien van het klimaat. De verwachte neerslag wordt vermeld met een tijdschaal van een dag. Stedelijk watermanagers zijn echter meer geïnteresseerd in voorspellingen met een veel kortere tijdschaal om te weten of hun stedelijk watersysteem een grotere piekbelasting aankan.
Onderzoekers van de TU Delft en het KNMI hebben nu een relatie gevonden tussen maximum dagtemperatuur, windsnelheid en -richting, de dagelijkse neerslag en de verwachte piekneerslag op een tijdschaal van één uur.
Daarmee leggen ze de basis voor een model waarmee stedelijk watermanagers de effectiviteit van hun stedelijk waterafvoersysteem kunnen doorrekenen. Het systeem helpt de vraag beantwoorden of extra maatregelen nodig zijn om hogere piekbelastingen het hoofd te kunnen bieden.

Reageer op dit artikel