nieuws

Nut BOA-V weer actueelna brand in Moerdijk

bouwbreed

De brand bij Chemie Pack in Moerdijk heeft de op afstand bediende ventilatie (BOA-V) opnieuw onder de aandacht gebracht. Corporatie Maasdelta Groep uit Hellevoetsluis, Maassluis en Spijkenisse hoopt in de loop van volgende week al zijn gestapelde bouw op het systeem te hebben aangesloten.

De Maasdelta Groep gaf vorig jaar de aanzet voor wat Bediening Op Afstand-Ventilatie oftewel BOA-V is gaan heten. Met deze besturing kan de collectieve dakventilator van een appartementengebouw, een verpleeghuis of een school bij een calamiteit via een centrale worden uitgezet. Dat kan nodig zijn wanneer bij een brand gevaarlijke stoffen vrijkomen die via de dakventilator in huis kunnen komen. Bij de oplevering bedient het systeem ruim 2000 woningen van Maasdelta.

De corporatie nam het initiatief voor BOA-V “omdat veel van ons bezit langs havens staat waar de kans op een calamiteit nu eenmaal wat groter is”, zegt Maasdelta’s hoofd vastgoedbeheer John Zuidmeer. Het systeem is vooralsnog alleen bedoeld voor gebouwen met een centrale mechanische ventilatie. In de loop van dit jaar moet een aangepaste versie van BOA-V op de markt komen die in noodgevallen via een centraal schakelcommando de ventilatie uitzet in eengezinswoningen.

Discussie

Maasdelta stelde BOA-V vorig jaar mei officieel voor. “Dat gebeurde met de gedachte dat andere corporaties het systeem in hun begroting voor het volgende jaar konden opnemen”, zegt Zuidmeer. Op een enkele uitzondering na werd voor zover hij weet de aanvankelijke interesse niet omgezet in concrete projecten. De brand in Moerdijk heeft de discussie over het systeem echter weer op gang gebracht.

Dat constateert ook Melis Wijnand van Krimpen’s adviesbureau Energique uit Krimpen aan de IJssel die met Maasdelta en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) het programma van eisen schreef voor BOA-V. Het gemeenschappelijke systeem waaraan Maasdelta de laatste hand laat leggen heeft zich wat hem betreft bewezen. Als ergens gevaarlijke stoffen vrijkomen dan kan de meldkamer van de VRR op een elektronische kaart de richting van de wolk tekenen. Alle aangesloten collectieve ventilatoren gaan dan binnen een halve minuut automatisch uit.

De kosten voor BOA-V liggen volgens Wijnand tussen 800 en 1600 euro per kast. Dat maakt het systeem in de huidige uitvoering wat te duur voor particulieren. Die kunnen mettertijd een uitgeklede versie van BOA-V aanschaffen. Het systeem is in Wijnands woorden in de huidige versie uitgelegd voor gemeenschappelijke installaties. Bij de ontwikkeling bleven de kosten ondergeschikt aan de gegarandeerde werking, legt Oscar de Kogel uit van RAM Mobile Data uit Maarssen. Dit bedrijf is de eigenaar van het Mobitex-netwerk dat de schakelcommando’s verstuurt. Mobitex is een netwerk dat de hulpdiensten gebruiken.

Bewoners kunnen in noodgevallen de installatie niet zelf uitzetten, vertelt De Kogel. “Huismeesters wonen niet altijd in het gebouw dat ze beheren en kunnen dan niet direct na een alarm de ventilatie uitzetten.” In verpleegtehuizen is volgens hem buiten de kantoortijden niemand bevoegd om de ventilatie te bedienen. Bewoners van eengezinswoningen kunnen wel direct de ventilatie uitzetten. BOA-V is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Maassluis, Maasdelta Groep, Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en adviesbureau Energique. RAM Mobile Data brengt het netwerk in, Tensing SKS zorgt dat het systeem draait op de software die de meldkamers gebruiken. Probata treedt op als intermediair tussen alle partijen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels