nieuws

Kantorenmarkt ten onder aan blind vertrouwen

bouwbreed

De kantorenleegstand in Nederland kent in Europa nauwelijks een gelijke. Alleen Ierland is slechter af. De kantorenthermometer van de NVB ziet in een op de zeven kantoren geen gebruiker.

De leegstand heeft dramatische vormen aangenomen. Terwijl het grootste leed nog niet is geleden. Te verwachten valt dat de huidige 7 miljoen aan ongebruikte meters nog zullen oplopen tot een leegstand van 10 miljoen meter in 2015.

Vooral de randgemeenten rondom de belangrijke economische en politieke centra zijn de pineut. In de regio Den Haag is de leegstand in Leidschendam-Voorburg opgelopen tot 27 procent. Niet veel beter presteren Rijswijk en Zoetermeer, die met bijna een kwart aan onbenutte meters in de top vier van de steden met de grootste problemen staan.

In de regio Amsterdam gaat Almere kopje onder met een leegstand van 24 procent. In Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen pakt het leed slechts weinig draaglijker uit. Ook Amsterdam zelf kampt meer dan landelijk gemiddeld met ongebruikte kantoormeters.

Populariteit

In de omgeving van Utrecht staat de populariteit onder druk van Veenendaal, Nieuwegein en Maarssen. De leegstand in de gemeenten komt stuk voor stuk in de buurt van de 25 procent.

Tot de steden die relatief gering last hebben van de crisis op de kantorenmarkt behoren Den Bosch, Maastricht en Groningen. Utrecht, Roermond en Heerlen presteren landelijk het beste met een leegstand van amper 8 procent.

In zijn monitor noemt de NVB, de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers, de Nederlandse kantorenmarkt zwaar ziek. Omgerekend staat een gebied ter grootte van de Amsterdamse binnenstad leeg. Directeur Nico Rietdijk van de NVB spreekt van een kwaadaardig virus dat sinds de jaren negentig vrijwel iedereen betrokken bij de kantorenbouw heeft aangestoken. De naam van de agressieve ziektekiem? Blind vertrouwen.

“Het begon met de bouwspurt van kantoren in de jaren negentig. Gevolg? Schaarste. Ontwikkelaars sprongen massaal in het gat en zagen vervolgens de omslag veel te laat aankomen.”

Niet alleen de ontwikkelaars kregen rode konen. Ook de beleggers werden enthousiast, de banken en niet te vergeten de gemeenten. Iedereen joeg elkaar op om maar een graantje mee te pikken.

“Achteraf is veel te veel gebouwd. Maar wat minstens zo kwalijk is: er is ook grootschalig ondoordacht gebouwd. Een opvallend grote kloof ontstond tussen de wensen van de gebruikers en de aangeboden meters. Tegen die fouten loopt de markt nu keihard aan.”

Ingrijpen

Brancheorganisatie NVB, Universiteit Utrecht en Stogo Onderzoek – de samenstellers van de NVB-monitor – tonen begrip voor degenen die willen ingrijpen in de kantorenmarkt. Toch waarschuwen ze dringend niet lukraak zware medicijnen voor te schrijven aan de doodzieke patiënt. De markt compleet op slot gooien, zal het paard achter de wagen spannen.

“Onderhuids is het genezingsproces begonnen. Geen enkele partij durft nog blind risico te lopen. De jaarlijkse bouwproductie krimpt binnenkort tot 300.000 meter, bijna 90 procent minder dan in de gouden topjaren. Eerste prioriteit is dat de patiënt door roekeloze maatregelen geen overdosis krijgt.”

Reageer op dit artikel