nieuws

AchtergrondDirigentenrol past bij installateur in veranderende markt

bouwbreed Premium

Installateurs die met hun tijd mee willen, moeten flink bijschaven op sociaal en technologisch vlak. Brancheorganisatie Uneto-VNI is doordrongen dat techniek en markt in rap tempo veranderen.

Het rapport Radar 2020 ziet de installateur veranderen van muzikant in een groot orkest tot dirigent van een creatief kamerensemble. De weg naar een functie waarin de regie de boventoon voert, ligt open. Breed brengt het document 70 trends in beeld en trekt conclusies voor de installatiebranche. Uneto-VNI vertegenwoordigt 5300 bedrijven en 130.000 medewerkers. “In de belangenbehartiging gaat onze brancheorganisatie verder dan afspraken maken over de collectieve arbeidsvoorwaarden”, zegt Winfried Ponsioen, directeur van het gelijknamige bedrijf in Alphen aan de Rijn. “Hoe denken we dat onze sector zich verder ontwikkelt? Welke lijnen vallen te herkennen? Zat bedrijven houden zich bij ketels repareren en doen de waterleiding. Dat is een keuze. Velen ook willen voorop lopen. Moeten de installateurs altijd maar achter de aannemers aan? Je kunt maar beter voor de troepen uit lopen.”

Uneto-VNI ziet de installatietechniek veranderen door nieuwe manieren van uitvoering. Overtuiging is dat over een jaar of vijftien technologie zit tot in de haarvaten van zowel oudbouw als nieuwbouw. Monteurs kunnen dan zonder slimme elektronica op zak niet meer uit de voeten. Het merendeel van de werkzaamheden zal op afstand online worden uitgevoerd. Voortschrijdende miniaturisering leidt tot vrijwel onzichtbare installaties. “De kortere levenscycli van producten en de snellere wisseling van wensen gaat leiden tot een frequenter contact tussen opdrachtgever en installateur”, voorspelt Radar. “De toenemende behoefte van opdrachtgevers om al hun problemen met betrekking tot installaties en voorzieningen in één hand te brengen, speelt de installateurs in de kaart. Installeren en op afstand corrigeren wordt een kerndiscipline.”

Luck Westerbaan, directeur Speciale Markt Oplossingen bij Imtech, constateert dat in de grote trends de veranderingen van boven komen. “Niet alleen bij de Cofely’s en Struktons van deze wereld. De techniek wordt steeds complexer en krijgt meer functionaliteit. Straks kosten de sensoren vrijwel niets meer.”

Nieuwe denkbeelden

Veranderingen, veranderingen. Het in opdracht van Otib en Uneto-VNI door de instituten EIM, TNO en MarktMonitor samengestelde rapport Radar staat bol van de op handen zijnde veranderingen. De techniek maakt vaart, de markt wijzigt onder invloed van nieuwe denkbeelden bij de opdrachtgevers.

“De strategie, communicatie en organisatie van het bedrijf zullen veranderen omdat de omgeving, van toeleveranciers, opdrachtgevers tot specialistische uitvoerders, een aangepaste manier van samenwerking met het installatiebedrijf vereisen. Veel meer mogelijk wordt een coördinerende en proactieve rol voor het installatiebedrijf.”

Of de installateur zich in toenemende mate tot hoofdaannemer ontwikkeld? In gebouwen neemt het aandeel van de installatietechniek alleen maar toe. Westerbaan denkt dat het aantal gevallen waarin de installateur de hoofdrol krijgt, beperkt blijft. Veel meer ziet de man van Imtech in hechtere samenwerking in de vorm van joint ventures of het werken in bouwteams. “Wij blijven technisch dienstverlener. Je hoort het samen te doen, voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. We moeten zoeken naar integraal werken. Leidingen leg je het beste integraal, met zo min mogelijk faalkosten.”

Uneto-VNI, dat zegt zich volledig achter de uitkomsten van Radar te scharen, adviseert de bedrijven in de installatiebranche niet alleen technisch maar ook sociaal te vernieuwen. Hoe anders is de gewenste effectieve flexibiliteit te bereiken?

“De ondernemer zal open moeten staan voor deelneming in steeds weer andere netwerken. In de eigen sector maar ook in de netwerken van toeleveranciers, bouwers en opdrachtnemers. “

De nieuwe markten dwingen de bedrijven ook in eigen huis orde op zaken te stellen. Nodig is om meer verantwoordelijkheden bij het personeel neer te leggen en hen nauwer te betrekken bij vernieuwingen. De band tussen werk en privé komt in een nieuw daglicht te staan als de installateur prima in staat blijkt om vanuit huis zijn netwerken te bedienen.

De techniek wordt steeds complexer, krijgt meer functionaliteit. De bewaking van de installaties geschiedt steeds vaker op afstand.

Reageer op dit artikel