nieuws

Verhagen pakt late betalingen door overheid aan

bouwbreed Premium

Minister Verhagen (economische zaken) wil haast maken met de invoering van de Europese richtlijn late betalingen

Volgens die richtlijn moeten overheden een rente van de Europese herfinanciering plus 8 procent betalen als zij langer dan 30 dagen over de betaling doen. Ook moet standaard 40 euro vergoed worden aan incassokosten. Dit schrijft de bewindsman in antwoord op Kamervragen.
Op dit moment betaalt de rijksoverheid 81,4 procent van de rekeningen binnen 30 dagen. Verhagen streeft er nu naar om dat percentage snel naar minimaal 90 procent te krijgen. Volgens hem is 100 procent nooit mogelijk omdat er discussies kunnen zijn over rekeningen. Over het betalingsgedrag van andere overheden heeft hij geen cijfers. Maar uit onderzoek van MKB Nederland blijkt dat die trager zijn.
De Aannemersfederatie (AFNL) is zeer positief over de maatregel. “Maar onderdeel zou ook moeten zijn dat verder in de keten de termijn van 30 dagen gerespecteerd wordt”, stelt Gijs Buijs. “Veel aannemers rekken hun betalingstermijn namelijk op.”

Reageer op dit artikel