nieuws

Productie cement in nieuwe silo’s

bouwbreed Premium

Om alle cementsoorten en grondstoffen te kunnen opslaan bouwt HCM Cement zijn fabriek uit

Op het terrein in Moerdijk verrijzen twee silo’s, elk met een capaciteit van 7000 ton.
De twee 40 meter hoge opslagvaten zijn beide in twee delen gebouwd. Terwijl de stalen onderbouw met trechter direct op de zware betonnen fundering werd gebouwd, werd daarnaast alvast het 25 meter hoge bovendeel samengesteld. Vorige week zijn beide delen met zware mobiele kranen op hun plek gezet. Momenteel worden ze aan de onderbouw vastgelast. Helaas kan de lasrobot die bij de voormontage zijn dienst bewees daarbij niet worden ingezet. Die moet bovenop de plaatrand kunnen rijden en dat lukt niet meer.
In elke silo zijn daarom momenteel vijf tot zes lassers actief. Volgens Marc van den Ing van HCM Cement, die voor het bedrijf de bouw begeleidt, hebben de lassers zeker tot de tweede helft van januari werk. Er moeten nogal wat hoogteverschillen worden overbrugd met dikke lasrupsen. Onderaan is de wand van de silo 25 millimeter dik. Naar boven toe verloopt hij in stappen tot 6 millimeter.
De trechter reikt tot 15 meter hoogte en neemt dus verhoudingsgewijs een groot deel van de silo in beslag. Maar voor de fijne poedervormige stoffen als cement, vliegas en slakkenmeel, die HCM in de silo’s gaat opslaan, is volgens Van den Ing nu eenmaal een trechter met een hellinghoek van zeker 60 graden nodig. Anders beweegt het materiaal niet op eigen kracht naar de schroeftransporteurs onderin. Bij grofkorreliger materialen zijn flauwere hellingen mogelijk en is het ruimteverlies minder.
De nieuwe silo’s zijn de grootste op het complex van de cementproducent in Moerdijk. HCM Cement beschikt al over acht silo’s waarin 3000 ton kan worden opgeslagen, twee 6000 tons silo’s en één van 300 ton. De totale opslagcapaciteit bedraagt na uitbreiding 50.000 ton. De nieuwe silo’s zijn volgens Van den Ing onder andere nodig vanwege de ontwikkeling van een nieuwe cementsoort. Naast het bekende Cem3b CEM III/B, met een lage hydratatiewaarde en hoge sulfaatbestendigheid, maakt HCM Cement sinds kort ook CEM III/A. Dat is een wat goedkopere cementsoort voor toepassing in minder agressieve milieus.

Reageer op dit artikel