nieuws

Oude vormen en gedaanten

bouwbreed Premium

Het oude businessmodel in de bouw berust op aanbodsturing in de beste traditie van de Wederopbouw en op het smeren van relaties

In mijn vastgoedlezing in 2009 verklaarde ik beide tot geschiedenis. De markt dwingt de sector hardhandig om vanuit de vraagzijde te gaan redeneren en te investeren in cocreëren en cofinancieren. Natuurlijk is die draai al wel in veel hoofden gemaakt, maar de realisatie neemt tijd. En de routines om alles te doen zoals we het vroeger deden zijn sterk. Kijk naar de begrotingsbehandeling van BZK waar ook zo’n versleten Wederopbouwinstrument als de bouwprogrammering aan de orde was. Nog steeds denken politici dat je een nationaal bouwprogramma (80.000!; nee; 60.000!) maakt, daarover afspraken maakt met de brancheorganisaties (met wie?) en dat “we in Nederland” dan gewoon weer gaan bouwen. De Kerstman bestaat, zullen we maar zeggen. Maar met die omslag naar vraagsturing komt het wel goed; het kan namelijk niet anders. Bij het oude businessmodel hoorde ook smeren en fêteren. Dat was een logische component van business to business. Het oliën van de relaties met een doosje kralen en spiegels of een zak met geld. De heftigheid van de reacties op elk nieuw schandaal laten zien dat de samenleving ook dat niet meer pikt. Maar ook hier gelden bij ondernemers routines: “wij dachten dat…”. Gelukkig wordt er zo stevig opgetreden tegen illegale ondernemers dat ook deze oude vormen en gedaanten wel zullen verdwijnen.

Adviseur Andersson Elffers Felix,Utrecht

Reageer op dit artikel