nieuws

Oude Haagse Reypoort wellicht in functie als stadskas

bouwbreed

De ruimte boven de bijna 100-jarige Haagse Reypoort krijgt mogelijk een nieuwe bestemming als stadskas. De komende maanden moet blijken of deze ‘groene’ ontmoetingsplek haalbaar is.

Het idee is afkomstig van Scheurwater van den Hoven en Schrijnen Groep. Met het plan Hortus Transvaal, een stadskas voor educatie, werk en ontmoeten won deze combinatie een door corporatie Staedion uitgeschreven ontwikkelprijsvraag. Het betreft een integrale opdracht waarbij ontwerp, uitvoering en exploitatie gekoppeld zijn.
Voor de invulling van de 10 meter brede en 9 meter lange ruimte boven de poort kwamen zestien inzendingen binnen. Volgens de jury onderscheidde het winnende idee zich vooral door de combinatie van tuinbouw, educatie en buurt. De stadskas moet scholieren kennis laten maken met de herkomst van voedsel en tevens verse groente leveren aan lokale keukens. In het weekend kunnen zorginstellingen er terecht voor een dagbesteding van cliënten.

Transvaal

Reypoort is een bijna 100 jaar oude poort in de Haagse wijk Transvaal, die na een slooptraject bewaard is gebleven. Rondom zijn 51 nieuwbouwwoningen gebouwd. De toekomstige invulling mocht maximaal 15 meter hoog zijn en moest bruikbaar zijn voor diverse doeleinden.
Een belangrijke randvoorwaarde is dat ontwerper en opdrachtgever voor eigen rekening en risico het plan ontwikkelen en realiseren. De winnaar krijgt vier maanden de tijd om de haalbaarheid van het plan aan te tonen en een definitief voorstel te maken.
Wanneer het plan niet uitvoerbaar blijkt, dan krijgt de tweede prijswinnaar (Dittmar Bochmann Architecten en PFC²) de kans om zijn plan te realiseren. Dit ontwerp voorziet in een vrij indeelbare ruimte voor wonen en werken.

Reageer op dit artikel