nieuws

Neutelings Riedijk wint competitie Internationaal Danscentrum Den Haag

bouwbreed Premium

Neutelings Riedijk Architecten is, na een competitie tussen 16 internationaal bekende architectenbureaus, verkozen tot winnaar van de architectenselectie voor het nieuwe gebouw van het Internationaal Dans en Muziek Centrum aan het Spui in Den Haag.

Het IDMC bestaat uit een concertzaal van 1800 plaatsen, een dans-operazaal van 1100 plaatsen, een toneelzaal van 500 plaatsen en een ensemblezaal van 750 plaatsen. Daarnaast zijn er studio’s, repetitielokalen en onderwijsruimten voor het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 45.000 vierkante meter en is geraamd op circa 120 miljoen euro bouwkosten.
Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is een compact bouwvolume dat zich voegt in de context van het stadscentrum van Den Haag. Centraal in het gebouw ligt een stapeling van de uitvoeringszalen, ingebed in een flexibele structuur van studio’s en onderwijsruimten. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een groot atrium met een monumentale trappenberg, als een verlenging van de stedelijke ruimte. Het verbindt de publieke ruimten van het gebouw en voert de bezoeker met roltrappen tot op het dakterras.
Het gebouw is bekroond met een 65 meter hoge koepel die gebruikt kan worden voor allerlei publieke evenementen en voorstellingen. De gevel geeft een verfijnde en feestelijke uitstraling aan het Spuiplein. Het gebouw komt op de plek waar nu het Lucenttheater/Anton Philipszaal staan.

Reageer op dit artikel