nieuws

Bouw centrale Eemshaven deels stilgelegd

bouwbreed

Essent heeft de bouw van de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven voor een deel stilgelegd. Dat meldde een woordvoerder van het energiebedrijf.

Sinds dinsdagavond bezetten tientallen actievoerders van Greenpeace de bouwplaats in de Eemshaven. Elf van hen bivakkeren in een tent die op grote hoogte tussen twee kranen hangt. Zij protesteren tegen de bouw van de poederkolencentrale, omdat die bijdraagt aan klimaatverandering.
“Puur en alleen” om de actievoerders tegen zichzelf in bescherming te nemen, heeft het energiebedrijf gisterochtend besloten de bouwactiviteiten in de buurt van de actievoerders tijdelijk te staken. Over de schade die Essent oploopt als gevolg van de bouwvertraging wil de zegsman niets kwijt.
Een woordvoerder van de politie laat weten de actievoerders uit veiligheidsoverwegingen voorlopig te laten zitten.
De centrale is een van de drie grote centrales in het Eemshavengebied dat daardoor het ‘stopcontact’ van Nederland wordt. De Essent-centrale is goed voor 1600 MW. Daarnaast staan al twee gasgestookte centrales van Electrabel met een gezamenlijk vermogen van 2400 MW. Verder is Nuon bezig met een multifuel-centrale van 1200 MW.

Reageer op dit artikel