nieuws

Renovatie en onderhoud loont

bouwbreed Premium

Stijgende prijzen bij onderhoud en renovatie

Zowel bij de bouwkosten als de aanneemsommen.
De nieuwbouw heeft het een stuk moeilijker. Daar dalen de prijzen nog iets. Bij de bedrijfsgebouwen zagen we de productie afnemen. Nam het bouwvolume van 2008 naar 2010 met 19 procent per jaar af, voor 2011 zit een daling van 22 procent in de pijplijn. De scherpe afname gaat pijnlijk gepaard met prijsdalingen.
Het wegvallen van de vraag naar bedrijfsgebouwen is een ramp te noemen. Dakdekkers, schilders, bedrijven in de betonsector schrappen banen om vooral toch maar aan het werk te blijven. In de renovatie en onderhoudssector komen de klappen minder hard aan. De uurlonen liggen een latje hoger. Deze sector heeft nu eenmaal vaklieden nodig, die iets duurder zijn. Ook de algemene kosten worden hoger in de calculaties opgenomen, al is het nog niet van harte. Het blijft knokken om iedere euro binnen te krijgen. De vooruitzichten voor 2011 zijn niet rooskleurig. Veel leveranciers en fabrikanten geven te kennen dat de prijslijsten uit 2009/2010 nog goed bruikbaar zijn als prijsindicatie voor 2011. Dus een nieuwe prijslijst komt er nog niet, hier gaat het natuurlijk om bruto prijslijsten. De marktprijzen zullen dan zeker niet gaan stijgen, de kans dat ze iets scherper worden is reëel aanwezig. Er zal verkocht moeten worden.
De gemiddelde kuubprijs van de bedrijfsgebouwen in Nederland bedraagt per 1 november 73 euro.

Reageer op dit artikel