nieuws

Prijzen wijzigen in oogwenk

bouwbreed Premium

Knipper niet te veel met de ogen

In een oogwenk kunnen de prijzen flink dalen of stijgen. Vooral in de laatste weken van het jaar. De inkopers lopen op hete kolen. De berichten over ontslagen in de bouw stapelen zich op. De productie daalt. Net of Ierland voor de bouwbranche niet zo erg ver weg is.
De kunststoffen hebben de stijgende lijn weer te pakken. Zowel PVC als HDPE werden een tientje per ton duurder. PP verroert zich niet. Nog niet. Want gezien de aantrekkende vraag liggen waarschijnlijk verdere prijsstijgingen in het verschiet.
Koper en zink zijn ieder 2 procent goedkoper geworden. Aluminium leverde 1 procent in, lood liefst 4 procent. De wereldmarkt is duidelijk niet stabiel en onderhevig aan wisselende stemmingen.
Met argusogen wordt gekeken naar de staalmarkt. Geruchten genoeg. Een meerderheid lijkt te vinden voor stijgingen in december – met na de jaarwisseling weer prijsdalingen. Van de staalbouw voor de bedrijvenmarkt zijn geen positieve impulsen te verwachten. De bouwproductie in dit segment zal zeker een kwart afnemen.
Geen nieuws van zand en grind. Ook rust aan het houtfront. De hogere inkoopkosten bij hardhout kunnen nauwelijks doorvertaald naar klanten die hun afzet zien krimpen.
(NBI)

Reageer op dit artikel