nieuws

Neopor voorkomt koudebrug

bouwbreed Premium

Een woning in Wijhe wordt in de gevel geïsoleerd met Neopor-blokken vervaardigd van polystyreen

In combinatie met triplebeglazing behaalt de gevel een Rc-waarde van 7,6.
Deze Neopor-schuimblokken worden via een messinggroef- en noppenstructuur met elkaar verbonden. Zij bieden zo’n goede isolatie dat een gasaansluiting overbodig is.
In samenwerking met Enzu, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van laagenergie- en passiefwoningen, heeft aannemer Hoogeslag uit Mariënheem blokken van 35 centimeter dikte verwerkt. De blokken worden volgegoten met beton. Deze bouwkundige schil houdt zodanig warmte vast dat in de zomer een temperatuurverschil tussen binnen en buiten bestaat van slechts 1 tot 1,5 graden. In combinatie met de triplebeglazing en goede kierdichting resteert een U-waarde van 0,6.
“Wij bouwen huizen zonder koude- en warmtebruggen en volledig luchtdicht”, zegt licentiehouder van Varianthaus Neopor, Willem Bleumink, tevens directeur van Enzu. “Wij zijn ontstaan uit onvrede met de Nederlandse normen en methode van isoleren. Anderhalf jaar spraken we met grote Nederlandse aannemers en corporaties om Neopor toegepast te krijgen, maar we zijn gillend weggelopen. Ze willen er gewoon niet aan. Gemeenten moeten veel strengere isolatie-eisen opleggen teneinde de markt te dwingen woningen beter te isoleren”.
De fundering is uitgevoerd met het Lohr-systeem, hard geperste polystyreen platen die drielaags zijn toegepast. Fundering en dak hebben een Rc-waarde van 7,0. De fundering ligt in een op maat gemaakte betonbak. De totale epc-waarde van deze woning bedraagt 0,45.
Hoogwaardige isolatie betekent ook goed ventileren. Dankzij de balansventilatie en draaikiepramen kan de bewoner automatisch handmatig ventileren.

Reageer op dit artikel