nieuws

Levensduur stalen gevel dikwijls beperkt

bouwbreed Premium

Gemeenten moeten voorzichtig zijn met bouwvergunningen voor gebouwen met stalen gevels

Alleen gevels met bepaalde specificaties voldoen aan de levensduur die het Bouwbesluit voorschrijft.
De specificaties staan in het kersverse rapport ‘Beoordeling duurzame veiligheid van stalen gevels – inspecties en levensduurvoorspelling’ van TNO Bouw en Ondergrond. Een standaard sendzimir verzinkte stalen gevel voldoet niet aan een levensduur van vijftig jaar, voorgeschreven voor niet-industriële gebouwen. Dit blijkt uit inspecties en berekeningen. Eigenaren van bestaande gebouwen met stalen gevels moeten hun gevels regelmatig laten inspecteren. “Zo snel bruine roest ontstaat, kan niet langer de duurzame veiligheid worden gegarandeerd”, staat in het rapport.
> Pagina 12: stalen gevel haalt zelden de vijftig jaar

Reageer op dit artikel