nieuws

DTZ vindt angstscenerio’s kantorenmarkt onzin

bouwbreed Premium

Kantoorruimte blijft in de toekomst broodnodig. Angstscenario’s als zouden massaal kantoren verdwijnen zijn volgens bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff volstrekt flauwekul.

Van Steenhoven reageert op een onderzoek van OCS Workplaces. De projectinrichter uit Den Bosch stelt dat de komende vijftien jaar ongeveer 70 procent van het huidige verhuurde kantooroppervlak in Nederland zal verdwijnen. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat het bedrijfsleven het Nieuwe Werken massaal zal omarmen, de arbeidsmarkt krimpt en de servicekosten per vierkante meter kantoorruimte stijgen. Onderzoekers spreken volgens DTZ van 60 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte die zal verdwijnen. Die cijfers kloppen niet volgens Van Steenhoven. “Dat zal moeilijk gaan, want er is in Nederland überhaupt niet meer dan 47 miljoen vierkante meter aan voorraad. Daar komt bij dat uit het Nationale Werkplekonderzoek blijkt dat 68 procent van de Nederlandse werknemers vooralsnog de voorkeur geeft aan een vaste werkplek in plaats van een flexibele. Dat zelfs 50 procent van kantoorruimte zou verdwijnen is echt overdreven, hoewel de vraag naar kantoorruimte inderdaad zal afnemen.”
Kantoorgebouwen moeten qua inrichting meer worden afgestemd op de activiteiten die daar plaatsvinden, vindt DTZ Zadelhoff. Een passende kantoorinrichting en een kwalitatief hoogwaardig afwerkingsniveau én IT-infrastructuur zijn daarbij volgens de vastgoedadviseur belangrijke criteria. Voor kantoren van de toekomst is een aantrekkelijke locatie een must. “Er is steeds meer aandacht voor beleving en een kantoor moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Kwalitatieve schaarste op stationslocaties in grote steden, locaties met voldoende parkeermogelijkheden en met een positieve stadsbeleving.”

Reageer op dit artikel