nieuws

Bouwbeurs rolt loper uit voor zzp’ers

bouwbreed

Op de Internationale Bouwbeurs 2011 gaat de rode loper uit voor de zzp’ers. Die krijgen deze keer extra aandacht, maakt beursprojectmanager Martijn Carlier bekend.

Dezelfstandige vaklieden zijn altijd al een belangrijke doelgroep, onderstreept hij. “Maar deze keer zetten we ze nog extra in het zonnetje.” Ze krijgen bijvoorbeeld een grote eigen ruimte op het “gastvrije Werkspot ZZP Plein”.
De gekrompen bouwmarkt heeft zijn weerslag op het aantal standhouders. Bij elkaar neemt het evenement 42.500 vierkante meter vloer in beslag tegenover 52.000 vierkante meter in de voorgaande editie. Carlier: “Niemand zal verwachten dat de Bouwbeurs helemaal ongeschonden deze moeilijke periode doorkomt. Toch staat hij nog fier overeind.” Hij denkt dat voor veel bezoekers “op geen enkele manier zichtbaar zal zijn dat de beurs iets kleiner is dan de recordbeurs van 2009”. De themagerichte indeling van de stands per hal is globaal gelijk gebleven.
Ondanks minder verhuurde ruimte komen de hallen grotendeels toch vol. Dat lukt door de activiteiten meer daar te concentreren. Zo verhuist een deel van de presentatie van materieel van buiten naar binnen. Ook het opgeven van 2500 vierkante meter op de eerste verdieping ten gunste van de expohallen scheelt flink. Slechts één halve hal kon niet worden volgepland met exposanten. De organisatie heeft besloten dat gedeelte te wijden aan “kennisoverdracht op het gebied van duurzaam bouwen en energie”.
Dat de bouwbeurs zzp’ers met open armen ontvangt is volgens Carlier behalve uiteraard van de zzp’ers zelf ook een wens van leveranciers van materialen en materieel. “Die komen graag in contact met de zzp’ers.” Ze hopen dat dit op de beurs beter lukt dan daarbuiten, legt hij uit. Zzp’ers zijn meestal moeilijk op te zoeken omdat ze op locatie aan het werk blijken en geen organisatie hebben met een secretaresse die intussen zaken waarneemt.

Ervaringen uitwisselen

Werkspot brengt via internet zzp’ers en opdrachtgevers met elkaar in contact en verzorgt op de beurs het ZZP Plein. Daar is advies te krijgen over ondernemerszaken en ook kunnen de vaklui er ervaringen uitwisselen en nieuwe werkcontacten leggen, zo is de bedoeling.
In totaal zijn er deze keer zeshonderd beursdeelnemers. De gemiddelde standgrootte is hetzelfde als de vorige keer. Carlier: “Onze verwachting dat een aantal deelnemers in plaats van af te haken voor kleinere stands zou kiezen, is niet uitgekomen. Het blijkt alles of niets.” Het is volgens hem niet denkbeeldig dat afhakers in 2013 weer present zullen zijn. De ervaring is al langer dat sommige standhouders een beurs overslaan om er de volgende keer weer bij te zijn.

Reageer op dit artikel