nieuws

Vlaanderen bouwt versneld 37.000 sociale woningen

bouwbreed

De Vlaamse regering heeft een plan goedgekeurd van minister van Wonen Freya Van den Bossche om tegen 2020 in versneld tempo 37.000 nieuwe sociale woningen te bouwen. De kosten van dit sociale bouwprogramma worden geraamd op 7 miljard euro.

In tegenstelling tot voorheen wil Van den Bossche voor de financiering van dit project niets meer weten van publiek-private samenwerking (pps), maar het benodigde geld via de Vlaamse begroting beschikbaar stellen. Volgens de minister is de pps-formule te duur, zoals gebleken is bij een tweetal sociale woningbouwprojecten in het Noord-Belgische stadje Tienen en in Dilbeek bij Brussel. Daar begon de toenmalige paars-groene regering in 2003 met twee sociale woningbouwprojecten, die via pps gefinancierd zouden worden. Maar de zaak draaide uit op een fiasco. Slechts de helft van de ruim 400 sociale woningen die daar zouden worden gebouwd, werden voltooid. De bouw van de overige woningen zette Van den Bossche onlangs stop bij gebrek aan geld.
In Vlaanderen werden vorig jaar 1500 nieuwe sociale woningen gebouwd. Tot 2015 wordt dat aantal verhoogd naar 2000 en vanaf 2015 tot 2020 volgt er een nieuwe stijging naar jaarlijks 3500 nieuwe woningen. Het budget van de Vlaamse regering voor sociale woningbouw, dat jaarlijks circa 400 miljoen euro bedraagt, wordt vanaf 2014 tot 2020 verhoogd naar 724 miljoen euro per jaar. De Vlaamse regering is wel bereid nieuwe sociale woningen over te kopen van bouwbedrijven.
In Vlaanderen bestaat momenteel een wachtlijst met ruim 62.000 mensen voor een sociale woning. Desondanks worden nog veel sociale woningen onterecht bewoond door mensen die daarvoor gezien hun inkomen niet in aanmerking komen.

Reageer op dit artikel