nieuws

Greenpeace: Stop bouw koelwaterinstallatie

bouwbreed Premium

Greenpeace wil dat energiebedrijf RWE/Essent direct stopt met het bouwen van een koelwaterinstallatie in de Waddenzee en spant daarom een kort geding aan tegen het bedrijf. Volgens het energiebedrijf zijn de klachten onzin.

Greenpeace stelt dat de installatie illegaal is omdat Essent niet beschikt over de nodige vergunningen. Sinds 2006 geldt in het beschermd natuurgebied een bouwstop en de koelinstallatie is een gebouw, stelt de milieuorganisatie. Onzin, zegt Dig Istha van RWE, het moederbedrijf van Essent. “Het gaat niet om een gebouw, maar om een koelwateruitlaat. Het koelwater van de energiecentrales die in de Eemshaven gebouwd wordt komt in de Waddenzee terecht. Dit kan er voor zorgen dat de zeebodem wegspoelt. Om dit te voorkomen gaan we een stapel basaltblokken onder de pijpen leggen. We doen dit juist om de natuur te ontzien, dus waar maken ze zich druk om?”
Volgens Rolf Schipper van Greenpeace lijkt het verdacht veel op een juridisch woordspelletje. “Wie hier in de Eemshaven komt kijken, ziet Essent aan het werk met gigantische pijpen en metershoge damwanden. Dat hier wordt gebouwd, staat buiten kijf.” De energiemaatschappij wil volgens de milieuorganisatie via het koelwatersysteem dagelijks miljoenen liters warm water in de Waddenzee lozen.
Greenpeace kaartte de zaak in september aan bij de gemeente Eemsmond, maar kreeg nul op het rekest. Vervolgens stapte de milieuorganisatie naar de Raad van State. De uitspraak in deze zaak wordt begin november verwacht. “De zin van dit kort geding ontgaat ons een beetje”, zegt Istha. “De uitspraak van de hoge raad is al over twee weken.”
RWE/Essent had wel verwacht dat er ophef zou komen. “Projecten in dit soort gebieden liggen altijd gevoelig. Zelfs als je alle vergunningen hebt. Daarom werken we met een aantal natuur- en milieuorganisaties aan een milieuconvenant voor het gebied rond de Eemshaven. Greenpeace doet hier als één van de weinige milieuorganisaties niet aan mee. Dat is natuurlijk hun keuze, maar wij vinden dat ze het geld dat nu aan advocaten besteed wordt, beter aan het beschermen van de natuur kunnen besteden.” Istha ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.
De energiecentrale in de Eemshaven wordt gebouwd door RWE Technology, het bouwbedrijf van de energiemaatschappij. De centrale moet in 2013 gereed zijn en zal dan 1600 megawatt aan energie produceren.

Reageer op dit artikel