nieuws

Fabriek voor vierkante putten draait volledig op windenergie

bouwbreed

De fabriek van betonnen rioleringsputten van Martens in Oosterhout maakt gebruik van eigen energie. Op het terrein staan zes windmolens die meer dan voldoende elektriciteit leveren.

Behalve de puttenfabriek maken ook andere bedrijven van Martens gebruik van de wind als bron van elektriciteit, zoals Gypsys (producent van gipskartonplaten) en de fabriek van pvc-buizen in Oosterhout. De zes windmolens wekken echter zoveel elektriciteit op, dat Martens ook energie levert aan het openbare net.
Het past in de filosofie van het bedrijf, stelt René du Pree. Hij is directeur van Gypsys en was betrokken bij de bouw van de fabriek van betonnen putten. “Martens is een familiebedrijf met de focus op duurzaamheid”, verklaart hij. Het bedrijf geeft de voorkeur aan een eenmalige grote uitgave die zekerheid biedt op de lange termijn.
Betonnen putten kopen van Martens Beton betekent dus impliciet een bijdrage leveren aan duurzaamheid, bevestigt Du Pree. Maar het bedrijf gaat verder dan de toepassing van windenergie. “We adviseren klanten om, waar mogelijk, putten te bestellen met een wanddikte van 10 centimeter in plaats van 12 centimeter. Die voldoen eveneens aan de eisen, maar met minder materiaalgebruik, dus met minder belasting van het milieu”, aldus Du Pree. Hij merkt op dat veel organisaties duurzaamheid wel met de mond belijden, maar dat hun daden onvoldoende zijn. Duurzaamheid vraagt om bewuste keuzes voor de lange termijn.
Martens’ puttenfabriek produceert overwegend vierkante putten. De zijvlakken bieden ruimte voor de aansluiting van rioolbuizen met grote diameters. Daarom zijn vierkante putten gunstiger dan ronde, stelt Du Pree.
Ronde putten vragen meer materiaal, transport en graafwerk voor dezelfde prestatie. Om die reden is de toekomst aan vierkante putten, luidt het argument. Du Pree reageert hiermee op de productie van ronde putten in Duitsland, die ook hun weg naar Nederland vinden. De puttenfabriek van Martens Beton is gebouwd voor de lange termijn. De stalen mallen vormen het grootste deel van de investering.

Robots

Martens heeft in Oosterhout een terrein van zo’n 600.000 vierkante meter. “Als de markt verandert bouwen we een nieuwe fabriek voor een nieuw product”, zegt Du Pree. Daarbij past Martens de laatste stand der techniek toe.
Voor de productie van de betonnen putten wordt hemelwater gebruikt, opgevangen op de daken en het tasveld. De fabriek is ‘low maintenance’ en wordt door de teams van medewerkers schoongehouden. Martens koestert de inbreng van het personeel. “Vroeger leverden zij spierkracht, maar de huidige medewerkers werken voornamelijk met hun hoofd. De processen zijn gecomputeriseerd. Krachttoeren en repeterende handelingen worden door machines en robots uitgevoerd”, staat op de website.
Zover Du Pree weet, is het gebruik van windenergie om een betonfabriek volledig van energie te voorzien, uniek. Het past geheel in de filosofie van Martens. De producten worden voor een deel over water vervoerd in plaats van over de weg. Bij de bouw van de puttenfabriek is extra aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden. De medewerkers werken hoofdzakelijk gelijkvloers, stof wordt afgezogen. In verband met het geluid van heftrucks en vrachtwagens op het tasveld staat de fabriek aan de rand van het terrein. “Wij kiezen bewust voor de toekomst”, besluit Du Pree.

Reageer op dit artikel