nieuws

Akkoord voor bouw 15.000 nieuwe studentenkamers

bouwbreed Premium

Studentenhuisvestingsorganisaties in Nederland gaan hun programma voor de komende drie jaar uitbreiden naar 15.000 nieuwe studentenkamers, een verdrievoudiging van hun huidige plannen.

Deze toezegging wordt opgenomen in het Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting dat in de maak is. Universiteiten, gemeenten, studentenorganisaties en het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters, Kences, hebben daar samen toe besloten.
Het landelijk tekort aan studentenkamers loopt de komende jaren op tot circa 60.000 in 2015. Dit zal leiden tot lange reistijden en gefnuikte studies, maar ook zouden universiteiten hierdoor vaak buitenlands talent moeten weigeren.
De studentenhuisvesters voorzien in een kwart van de extra behoefte. De resterende 45.000 kamers zullen uit de particuliere sector moeten komen”, weet Vincent Buitenhuis van Kences. Hij denkt niet dat dit zal lukken. Dan is de enige oplossing volgens hem dat de studentenhuisvesters voor nog meer kamers gaan zorgen. Maar de verdrievoudiging van hun programma vinden ze ook al een enorme inspanning. “We zullen daaraan werk genoeg hebben.”
Hoe de vijftienduizend kamers er komen, moet nog nader worden uitgewerkt. Alle opties zijn denkbaar volgens Buitenhuis. Van nieuwbouw en tijdelijke voorzieningen tot aankoop en verbouwing van bestaande panden. Buitenhuis rekent erop dat ook het Rijk een helpende hand biedt.

Reageer op dit artikel