nieuws

Trend naar lichtere mortels

bouwbreed Premium

In het verlengde van de lichtgewicht betonmortel introduceert Beamix uit Eindhoven een lichtgewicht metselmortel“Lichtere mortels zijn een trend, die aansluit op de maatschappelijke ontwikkeling naar langer en comfortabeler werken”, stelt Yvonne Donkers, product manager bij Saint-Gobain Weber Beamix. De nieuwe metselmortel Beamix 320 Comfort is een variant van de Beamix 320 voor zuigende stenen. Het metselwerk moet worden gevoegd, de mortel is niet bedoeld voor doorstrijken. “We hebben een deel van het zand vervangen door een lichte toeslagstof”, aldus Donkers. Ze wil niet bekendmaken om welke toeslagstof het gaat. “Nee, geen lavasteentjes. De lichte metselmortel levert 35 procent meer vierkante meters uit. We hebben de eerste werken uitstaan en de reacties zijn tot nu toe zeer positief.”
“Minder gewicht betekent minder fysieke belasting, makkelijker tillen en prettiger werken”, staat in de documentatie van Beamix. “Daarnaast is de mortel makkelijker en sneller te mengen, waardoor meer tijd overblijft om te metselen. De grotere uitlevering per kilogram leidt tot minder transport en minder afval, maar meer vierkante meters per dag.”

Prima

Volgens Truus Remkes, secretaris van de Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM) werkt metselbedrijf Meulemans uit Asten met de nieuwe mortel. “Het smeert lekker weg, de jongens vinden het prima”, heeft Wim Meulemans aan Remkes laten weten.
“Het zou heel prettig zijn als de lichte mortel net zo goed is als ‘gewone’ mortel”, aldus Remkes. “Hij schijnt luchtiger te zijn en dezelfde hechting te hebben, maar we weten natuurlijk niet hoe een hele gevel zich op lange termijn zal houden.”
Maar volgens Donkers heeft Beamix “geen enkele concessie gedaan aan de kwaliteit, zoals hechting, levensduur, sterkte en vorstbestendigheid”. De AVM streeft overigens naar robotisering en prefabricage van metselwerk. “Dan maakt het gewicht van de mortel voor de arbeidsomstandigheden niet meer uit, wel voor het gewicht van de elementen”, aldus Remkes.

Reageer op dit artikel