nieuws

‘Pensioenfonds van Smit raakte in 1998 al in onbalans’

bouwbreed

Voormalig Smit-directeur Hans van Rooij vindt dat het bestuur van Smit ervoor verantwoordelijk is dat het pensioenfonds nu in de problemen zit. In een gezamenlijke brief van pensioendeelnemers en ex-directieleden van Smit aan de directie van de nieuwe eigenaar Boskalis vraagt hij om openheid van zaken.


Waar beschuldigt u Smit van?
“Wij menen dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig geld onttrokken is aan het pensioenfonds. Volkomen normaal overigens in die tijd. Bij Smit ging het slecht in de offshore, het bedrijf had liquiditeitsproblemen en het pensioenfonds van Smit zat boven de dekkingsgraad. Er was een bij- en terugstortregeling, die heeft heel lang gelopen. Maar die blijkt nu ineens niet te bestaan.”
Wist het bestuur van het pensioenfonds van het verdwijnen van de regeling?
“De kennis was in ieder geval niet aanwezig bij de deelnemers van het pensioenfonds. Zij zijn niet geïnformeerd. Mogelijk dat het bestuur van het pensioenfonds het wel heeft geweten, maar er zijn heel veel wisselingen in het bestuur geweest. Er is sprake van een vacuüm.”
Het pensioenfonds heeft nu een onderdekking en een tekort van 28 miljoen euro. Waar ging het mis?
“Het pensioenfonds is in 1998 al in onbalans geraakt. De actieve deelnemers zijn toen van het havenpensioenfonds naar het pensioenfonds voor de Rijn en binnenvaart verhuisd, terwijl de ontvangende deelnemers in het oude fonds achterbleven. Een ongezonde situatie, omdat er te weinig premies binnenkomen. We hebben daar toen al voor gewaarschuwd.”
Is dat de hoofdreden van de problemen van het pensioenfonds van Smit?
“Dat weet ik niet. Je zult ons in ieder geval niet horen over de lage rente en de mindere beleggingsresultaten. Daar heeft iedereen last van. De huidige onbalans heeft twee oorzaken: de onttrekkingen én de splitsing van het pensioenfonds. Als het pensioenfonds de onttrekkingen de laatste jaren gewoon weer had teruggestort was er niets aan de hand geweest.”
Was daar dan wel financiële ruimte voor?
“Dat denk ik wel. Smit heeft de afgelopen vijf jaar relatief goede resultaten gehaald. Als ze de afgelopen vijf jaar elk jaar vijf miljoen euro hadden teruggestort had dat geen problemen gegeven voor de aandeelhouders en had het pensioenfonds ook niet in de problemen gezeten.”

Wat verwacht u nu van Smit en de nieuwe eigenaar Boskalis?
“Als Smit/Boskalis op legale wijze de regeling heeft geschrapt, moet het bedrijf dat kunnen aantonen. De leiding moet transparant zijn en laten zien hoe het precies gegaan is. Leg het gewoon uit.”
U vermoedt dat het niet netjes is gegaan.
“De stukken die wij in bezit hebben wijzen inderdaad die kant op.”

Reageer op dit artikel