nieuws

Laatste bouwproject Zuidelijke IJ-oever

bouwbreed

Slavenburg’s Bouwbedrijven is begonnen met de bouw van de Piet Hein Buildings aan de Zuidelijke IJ-oever in Amsterdam.

Naast de Passenger Terminal verrijst een kantoorcomplex van vijf gebouwen (30.000 vierkante meter), een busterminal (25 touringcars) en een viertal parkeerkelders (180 parkeerplekken). De kantoren worden gebouwd voor risico van Piet Hein Buildings, een speciaal hiervoor opgericht beleggingsvehikel van de familie Nefkens.
De touringcars komen in een hal op maaiveldniveau. De gevels van de garages zijn van glazen bouwstenen. Daarboven komen kantoren: één langgerekt volume van vier bouwlagen met zicht op het IJ en vier bouwblokken van negen lagen die uitkijken over de Amsterdamse binnenstad. Het door de architecten Hans van Heeswijk en Dick van Gameren ontworpen complex kent een lange geschiedenis. Het project begon tien jaar geleden als Nieuw Europa. Toen was de grond nog in handen van Amplan. Die liet in 2007 wel de eerste paal slaan, maar raakte daarna in conflict met de gemeente over de levering van de grond en de bouw van een busterminal. Vervolgens legde Slavenburg wegens openstaande rekeningen beslag op het terrein.
Uiteindelijk toonde Nefkens zich bereid te investeren in het laatste grote bouwproject aan de Piet Heinkade. De ontwikkelaar verwacht ondanks de omvangrijke kantorenleegstand in de stad, geen problemen met de verhuur van de kantoren.

Reageer op dit artikel