nieuws

Draadloze bewaking volgt elke beweging op bouwlocatie

bouwbreed

Securitas introduceert met de SafetyBox een draadloos alarmsysteem voor onder meer bouwterreinen en panden waarin wordt gebouwd.

De box, waarin een alarmpaneel is gemonteerd, heeft het formaat van een koffer. In de standaarduitvoering bewaakt de SafetyBox gebouwen intern met drie bewegingsmelders en een magneetcontact. Een camera in de melders maakt foto’s van de gedetecteerde beweging. Tegelijkertijd gaat een sirene af.
De melding wordt via een sim-kaart verstuurd. “Wie geen afspraken heeft voor de alarmopvolging krijgt een sms en kan zelf bepalen wat moet gebeuren”, zegt Wim Buyl van Securitas Alert Services, leverancier van het systeem. Afhandeling via een centrale van Securitas kan ook maar is niet verplicht. Een alarm dat via een centrale loopt krijgt wel de status van geverifieerde melding. De politie rukt alleen voor zulke meldingen uit.
Voor de bewaking van locaties worden twee tot vier infrarode detectoren gebruikt. Die werken volgens het ‘dual detectie’ principe. Twee stralen moeten worden doorbroken voordat een alarmmelding volgt. “De box registreert alle bewegingen van indringers, maar dieren veroorzaken geen vals alarm.”
Elke SafetyBox kan met tot vijftig componenten worden uitgebreid om een bouwplaats of gebouw te bewaken. Dat zijn de gebruikelijke voorzieningen die onbevoegden registreren, maar ook detectoren die een gaslek melden of waarschuwen dat de stroom is uitgevallen. Het systeem komt met een accu die het in elk geval 24 uur uithoudt.
Securitas Alert Services verkoopt en verhuurt de Safetybox, die bij aankoop ruim 1500 euro kost, exclusief 275 euro voor de installatie.

Reageer op dit artikel