nieuws

Croon wil overleg over claim metro

bouwbreed Premium

TBI-dochter Croon Elektrotechniek wil met de Amsterdamse Dienst infrastructuur verkeer en vervoer (DIVV) overleggen over een oplossing voor extra kosten door het afgelasten van renovatie van de metrolijn

Dat heeft algemeen directeur Kees Smit laten weten.
Croon Elektrotechniek had in juli 176 werknemers klaar staan om in vijf weken, tussen 10 juli en 15 augustus, de brandveiligheid in de metrotunnel tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel te verbeteren. Vlak voor de start blies de gemeente de werkzaamheden af.
Het ontbreken van alternatief werk heeft volgens Croon tot een schadepost van vele tonnen geleid. Na het annuleren van het werk heeft wethouder Wiebes een onderzoek laten instellen naar de eventuele aansprakelijkheid van de aannemingscombinatie CSWE. Ook wilde hij weten of de gemeentelijke dienst wel professioneel genoeg is om dit soort werken aan te besteden.
Afgelopen week verklaarde de wethouder de aannemingscombinatie CSWE “in gebreke te hebben gesteld”. De gemeente houdt de aannemer verantwoordelijk voor het uitstel. De planning zou niet in orde zijn. Ook waren de benodigde vergunningen niet tijdig aangevraagd.
Smit wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen van de wethouder. “Een reactie op de wethouder brengt de oplossing niet dichterbij”, aldus Smit. Croon hoopt op een later tijdstip alsnog de werkzaamheden uit te voeren. Daarvoor worden diverse scenario’s met DIVV besproken. Daarbij hoopt Smit ook een regeling te treffen voor de reeds gemaakte kosten, ook al zou DIVV volgens Wiebes bij de aanpak van de metrolijn geen blaam treffen.
Voor het onderzoek naar de kwaliteit van de dienst heeft Wiebes een expertteam laten opdraven. Daarin zitten hoogleraar Inkoopmanagement en Besliskunde Jan Telgen, ProRail-directeur Patrick Buck en René Kottman, oud-bestuursvoorzitter van Ballast Nedam. Zij zullen gezamenlijk het opdrachtgeverschap beoordelen en brengen binnen drie maanden een rapport uit.

Reageer op dit artikel