nieuws

Adsorptiekoeler van Duitse fabriek

bouwbreed

HR Wooncomfort in Joure verdeelt in Nederland de adsorptiekoelmachines van de Duitse fabrikant SorTech. Deze machines koelen door middel van warmte. Het technische principe komt overeen met dat van de gasgestookte campingkoelkast.

De Friese importeur levert de SorTech adsorptiekoeler met een koelvermogen van 8 tot 11 kilowatt en van 16 tot 22 kilowatt. De toestellen leveren koelte tussen 6 en 18 graden Celsius. De adsorptiekoelers van SorTech draaien op warmte van minimaal 55 graden Celsius.
Die warmte kan uit zonnecollectoren komen of als restwarmte uit productieprocessen. “Collectoren helpen in de winter ook ruimten verwarmen”, zegt Gooitzen Eggink van HR Wooncomfort. Een gebouw kan dan toe met een ketel met een lagere capaciteit. De opgewekte koude wordt eveneens opgeslagen in een vat.
De leverancier noemt de machines wat te groot voor de gemiddelde Nederlandse woning. De importeur adviseert de machines voor onder meer kantoren en productiebedrijven.

Reageer op dit artikel