nieuws

Aannemers België blijven pessimistisch

bouwbreed

In de periode van juni tot en met augustus van dit jaar waren de orderboekjes van de Belgische aannemers goed voor 5,16 maanden werk tegenover 5,09 maanden tijdens de drie maanden voordien.

Bij de nieuwbouwwoningen steeg het aantal toegekende bouwvergunningen van maart tot en met mei naar 15.627 tegenover 11.300 nieuwe vergunningen tijdens de drie maanden daarvoor. Dat is een stijging met 38 procent vergeleken met de drie voorgaande maanden. Het gaat vooral om vergunningen voor eengezinswoningen waarvoor nog tot 1 april een verlaagd btw-tarief van 6 procent gold voor de eerste schijf van 50.000 euro van de bouwprijs.
Een en ander blijkt uit de resultaten van de conjunctuurenquête van augustus onder de Belgische aannemers. Positief nieuws is verder dat de renovatiesector stabiel blijft en dat de niet-woningbouw verder opleeft.

Vergunningen

Dat blijkt uit de stijging van het aantal vergunningen voor nieuwbouw voor 12,9 miljoen kubieke meter gebouwen in de periode maart tot en met mei tegenover 8,9 miljoen kubieke meter in de drie voorgaande maanden.

Faillissementen

Ondanks deze lichte verbeteringen blijven de aannemers eerder pessimistisch dan optimistisch gestemd. Daarvan is vooral de nieuwe daling van de activiteiten met 3,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar en de stijging van het aantal faillissementen (met 3,9 procent in de periode mei-juli tegenover de drie voorgaande maanden) de oorzaak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels